PREDSJEDNIK O MIGRANTSKOJ KRIZI: Ne znam kako bih postupio da sam danas premijer

Predsjednik Zoran Milanović u drugom je inozemnom posjetu u svom mandatu. Nakon Slovenije odlučio se za Austriju.

Izvor: Media servis

Tijekom jednodnevnog posjeta susreo se s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, ali i s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji te gradišćanskim Hrvatima u Hrvatskom centru u Beču.

Ovaj odabir nije slučajan. Predsjednik je u kampanji više puta isticao da će u svom mandatu raditi na inicijativi “Alpe-Adria” koja obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Austriju. Spora između naše dvije države nema, otvorenih pitanja uvijek ima, ali njih ćemo rješavati, poručila su oba predsjednika.

“Austrija je najveći investitor, gledano kroz 20 godina, najveći investitor u hrvatsku ekonomiju i gospodarstvo. To će u godinama koje su pred nama ostati tako.”

Neizbježna tema je potencijalna nova migrantska kriza. Predsjednik Van der Bellen istaknuo je da Europska unija u cijelini Grčku i Bugarsku ne smiju ostaviti na cjedilu.

Pozvao je na razgovor i zajednički pronalazak rješenja. Predsjednik Milanović je, pak, podsjetio na to kako je Hrvatska postupila 2015. godine u vrijeme najvećeg migrantskog vala. Istaknuo je da tada nije ispaljen niti jedan suzavac niti je bilo fizičkog nasilja.

“Kako bih postupio danas da sam predsjednik hrvatske Vlade – ne znam. Znam da ću u razgovoru s hrvatskom Vladom gledati da zaštitim ljudskost i hrvatske interese. U dogovoru s Grčkom i s Austrijom. Sa svima koji budu htjeli razgovarati. Naravno, u okviru mojih predsjedničkih ovlasti.”

Dodao je i smatra da je ne moguće da se ponovi izbjeglički val iz 2015. godine jer su se okolnosti promijenile.

Komentiraj