PREDSJEDNIK O GLASANJU U UN-u: Plenković je diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika

Hrvatska je na Općoj skupštini UN-a glasala protiv rezolucije o hitnom i trajnom primirju u Gazi.

Izvor: Media servis

Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova komentiralo informaciju da je Hrvatska glasovanjem protiv rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva, oglasio se i Ured Predsjednika RH.

“Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva. Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem “protiv” rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju”, poručeno je između ostalo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u, priopćeno je povodom ove sitaucije iz Ureda predsjendika RH. Cijelo priopćenje prenosimo u nastavku:

“Veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Općoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u. Nije prvi puta da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike.

No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske. Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost.

Hrvatska je trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Europske unije. Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

​Osim toga, sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika.”