PREDSJEDNIK NE ODUSTAJE: Opet je bio oštar prema Plenkoviću i Banožiću

Predsjednik Zoran Milanović kaže da i dalje ostaje pri svom stavu oko uvjetovanja pristupanja Finske i Švedske NATO-u, a ministra obrane Marija Banožića optužio je da je počinio kazneno djelo.

Ironično je rekao da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je također izrazio protivljenje ulasku Švedske i Finske u NATO, najnoviji ruski igrač.

“On isto radi za Putina kao ja”, rekao je, kako javlja HRT i poručio da mi nemamo problem sa Švedskom i Finskom kao takvima, već da imamo ozbiljan problem “preko Save”.

Turska se, rekao je, bori za svoje interese, pa čak i dostojanstvo. “Interesantno je da Turska reagira tek sada – to je zato što s njima nitko nije do sada nije razgovarao”, dodao je Milanović. Rekao je i da mu nije drago što je Turska tako reagirala jer to nas stavlja u drugi plan.

Vezano za tu temu, rekao je da je HDZ talac Andrej Plenkovića i još možda dvije-tri osobe. Plenkovića je optužio da zbog ambicija radi kompromise na račun svoje nacije.

“On pikira jedan do dva posla gore u Bruxellesu. Nudi mu ih se više, nudi mu se mjesto u Komisiji, ali to može biti svatko. Ono što njega zanima ne može dobiti ako pisne. Drugim riječima, ako se ponaša kao ja”, rekao je predsjednik Milanović.

Želi, kaže, zaštititi Hrvate u BiH od bezobraznog, kriminalnog zuluma. Također je rekao da je Željko Komšić jučer u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 vrijeđao Hrvate i Hrvatsku. “Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija, da ne velim nešto drugo, nego cijela Finska”, rekao je Milanović. Između ostalog je rekao da očekuje da “Bakir i Komšo” kažu da Erdogan, “kojeg slušaju više nego Tita”, radi za Ruse.

U drugim temama, Milanović je opet komentirao nedavno objavljeni zapisnik sastanka Marija Banožića kao ministra državne imovine i zviždačice Maje Đerek, tadašnje zaposlenice Državnih nekretnina. Sadašnjeg ministra obrane optužio je da je prije dvije godine počinio kazneno djelo solicitirajući ili tjerajući dvije osobe da počine kazneno djelo.

“Štetu je napravio. Država je ostala bez stotina tisuća kuna najma koje je mogla imati”, rekao je predsjednik.

Također je ustvrdio da je Banožić “čovjek koji se bavi kriminalom”.

“Takav čovjek ne može biti na čelu sustava obrane RH, nijednog sustava, i pitam DORH što rade”, rekao je Milanović.