PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Zahvaljujući HDZ-u tretiraju nas kao zemlju trećeg reda

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule povodom Dana oslobođenja i Dana Grada Pule. Tom prilikom odgovarao je na novinarska pitanja o aktualnim događajima.

Izvor: Media servis

Milanović se osvrnuo na poslani dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu mu predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Kao razlog navodi opasnost da Hrvati u BiH neće moći birati svoje predstavnike na izborima u BiH po postojećem izbornom zakonu. Rekao je da mu premijer Plenković još nije odgovorio.

“I sad se moramo naći. Moramo raspraviti koji je zajednički položaj. Plenković onda mora reći “ja ću učiniti sve da Finska i Švedska ladno uđu u NATO”. Ok, to je tvoj stav, onda znamo gdje smo. Onda je i moj manevar tu ograničen. Ja ne mogu to u NATO-u blokirati sam. Mogu reći veleposlaniku u NATO-u da blokira, Plenković mu može reći ne. Onda on mora bit suzdržan, a sudržanim glasom odluka prolazi. Nas tretiraju kao zemlju trećeg reda, zahvaljujući HDZ-u.”

“Bosna i Hercegovina je sama kao prije 30 godina. Ili ćemo kroz politički pritisak, kroz NATO, isposlovati to, istjerati pravdu da se taj problem izbornog zakona riješi”, dodao je Milanović komentirajući situaciju u BiH. Zapitao se i zašto predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi u Sarajevo i Mostar, da podrži uzurpatore ili da podrži Hrvate?

“Jučer su raspisani izbori u BiH po kriminalnoj proceduri. I sad će doći predsjednica Europske komisije, što? Smijati nam se u lice? To je Plenković sredio. Radije neka vijenac pošalje tamo na groblje.”

“Kada bi naši ljudi, političari, Plenković čitali ono što institucije konkretno hrvatskog naroda u BiH pišu, a ne bavili se točkama i zarezima u besplodnim, kilavim briselskim traktatima, onda bi možda nešto shvatili. To je ozbiljna stvar što oni najavljuju i ne bi htio da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišlo, ja ću ih podržati, a radije bi da se riješi na način i metodama koje ja predlažem. A to je ovaj slučaj širenja NATO-a. To je hrvatski trenutak istine. Ili smo nacija ili nismo”, rekao je Milanović. Osvrnuo se i na Željka Komšića. Poručio je kako gubi sve u slučaju pravednog rješenja i tada ne može više biti član Predsjednišva.

“Bakir može, on igra drugu vrstu igre. To je koordinirana bošnjačka priča, igra na hrvatsku slabost brojeva. Hrvata nema dovoljno. Komšić već godinama krade. Ja sam nasjeo na to prije 12 godina, samo tada i samo jednom. Nakon toga govorim nije fer, nije fer”, rekao je Milanović.

Novinari su predsjednika pitali i za komentar na izjavu saborske zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić koja je jučer rekla da je ideja o vetu na poziv Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO zapravo ideja njezinog supruga. “Nebitno čija je to ideja, ajmo ju provesti”, rekao je Milanović.

“Ona je rekla da se Raspudić godinama zalaže za to, ali ovo je moja inicijativa. Ali može biti i njegova, ne svojatam ja to.”

Milanović je komentirao i najavu ministra obrane Marija Banožića koji je rekao da se ide u izmjene Zakona o obrani te nastavlja s neprimjerenom retorikom.

“Dobrodošao u boj, prijatelju. Poginut ćeš, je***, tako blesav, kakav jesi. To je delikatna stvar. Ta banda zbog kompleksa tog tipa dira u nešto što se ne smije dirati. Predsjednik je Vrhovni zapovjednik, basta cosi. Ustav spominje ministra? Spominje li premijera u sustavu obrane? Čak ni to. Sve što ide izvan postojećeg okvira je tipičan ustavni udar HDZ-ovski. To su pokušali s imenovanjem predsjendika Vrhovnog suda, na kraju je imenovana osoba koju sam ja odredio.”

“Čovjek je prvo nahuškao inspekciju Ministarstva obrane, ali nije uspio s tom zlouporabom”, nastavio je predsjednik Milanović o Banožiću.

“Preživo je ovu čistku, osokolio se, popio tableticu za hrabrost i sada prijeti izmjenama Zakona o obrani zato jer njegovo nasilje nije uspjelo kroz inspektorat. Skoro je smijenio general pukovnika Matanovića koji je pred penziju za prošlu godinu ocijenjen ponižavajućom ocjenom – zadovoljava. Naime, ta mizerija od čovjek, taj ministar po nekom propisu ima pravo ocijenjivati generale. Jedino ne može načelnika Glavnog stožera, to ga svrbi.”

Komentirao je i slučaj žene koja ne može pobaciti u Hrvatskoj unatoč teškoj dijagnozi ploda.

“Hrvatska je ’77 u vrijeme maršala Tita usvojila jedan ljudski, razuman zakon. I sada vidimo konzervativnu regresiju. Ja znam da ima liječnika koji imaju priziv savjesti i ne mogu ih osuditi. No pitam se gdje je tu država koja će osigurati, posebno u ovakvim ekstremnim slučajevima, zaštitu žena. Vidim da se i ministar Beroš javio, nadam se da ministar i ja razmišljamo isto. A Plenković sakrio pod stol.”

Dodajmo kako će predsjednik u 15 sati posjetiti Općinu Bale i održati radni sastanak sa čelnicima Općine.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!