PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: U Moskvu je išao Goran Grlić Jesenjin, a Lavrov mu se smijao kao pajacu

U Zagrebu je održan Američko-hrvatski forum na kojem je bio predsjednik Zoran Milanović, a nakon događaja dao je izjavu medijima. Čestitao je Orbanu i Vučiću na pobjedi na izborima u Mađarskoj i Srbiji te se posvetio – Srbiji.

“Srbija nije bijeda, ali neke pojave jesu. Bijeda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim ste sposobni, a to Srbija je. Srbija je imala kameleonsku politiku, ljube Rusiju kojoj su mala, zamrljana fusnota. Sad je Rusija otišla nekim putem, gdje je Srbija ostala? Sad moraju odlučiti gdje su. To s Rusijom je sve fikcija, deluzija”, rekao je, kako piše N1.

“Tko je išao u Moskvu tri dana prije invazije. Goran Grlić Jesenjin. Tamo se grlio s Lavrovom koji mu se smijao kao pajacu, to je tumačio kao podršku Zapada”, rekao je Milanović.

“U uvjetima kada nemate zatvoren zračni prostor, a mađarski zračni prostor je otvoren, imate niz letjelica u zraku i nije jednostavno reči: ‘Gle, ovo je neki dron’. Ja nisam skeptičan, ja nemam pojma. U informacijskom ratu u kojem sudjelušej, sve je dopušteno, u ratu u kojem ti ne sudjeluješ, makni se sa strane i čekaj i vidi koji je zaključak”, kaže.

“Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije. Ja želim imati normalne susjede. Ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i nadmetati se s Hrvatskom tko je jači”, rekao je.

“Zastrašujuće je da u Rusiji postoji generacija 250.000 mladih muškaraca koji su na nečiju naredbu spremni krenutu u akciju”, kaže.

Rekao je kako je Hidajet Biščević jedini veleposlanik kojeg je on potpisao i to samo zato što ga je Andrej Plenković molio. “Veleposlanik bi sada trebao doći u Zagreb i razgovarati sa svojim šefom, koji je u ovom trenutku više Plenković nego ja. Ambasador se ne može obračunavati preko medija. To je isto nešto što bi trebalo zabraniti”, kaže.

Nastavio je o Rusiji i uvozu plina, kaže kako o ukidanju ruskog plina govore oni koji o njemu nisu ovisni. Rekao je da Putin ucjenjuje sad u komplicranoj situaciji. “To je genijalna fora, to je zona komfora i neki to neće moći odbiti. I tako je rublja pala na 80 za dolar, to govori koliko su ti sustavi nestabilni. Što znači da rublja nije ni slaba ni jaka, samo jedna izjava gospodara rata može imati takav efekt”, rekao je.