PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: U kampanji se laže više nego ikad – to mi se ne sviđa

“Po ne znam koji put pozivam ljude da iskoriste svoja prava. Ne nabijam im na nos da je to dužnost, ne, to je pravo, a da je dužnost, bilo bi sankcija”, reako je predsjednik RH Zoran Milanović.

“Moja pozicija nakon izbora može biti jako delikanta, može biti banalna. Ako bude komplicirana situacija, svi ćete gledati u mene i pitati se. Moram se odmaknuti od toga, biti nepristran. Dat ću mandataru puno vremena, dok god se ne iscrpe sve šanse, novi izbori su šteta.”

Bitno je da uvjeti na biračkim mjestima funkcioniraju, istaknuo je predsjednik, te da nema prigovora.

“Naš sustav biranja je dobar, nije savršen, ali postoji nešto važnije – javno povjerenje u legitimnost procesa. Da kad se zatvore birališta i zbroje glasovi, da nitko ne podiže ruku i nema prigovora. U Hrvatskoj gubitnici praktički istog trena priznaju rezultate izbora i to je dobar običaj, to je dobro za zemlju. Nemojmo dirati ovaj sustav glasanja, ne postoji savršen sustav, ali postoji javno povjerenje da je to to. Nikad neće moći svi glasati, čak i da hoće”, rekao je Milanović, kako prenosi N1.

Dodao je da je korištenje javnih resursa u kampanji neizbježno i da je to sad “jalovo predbacivati Plenkoviću”, no i da nikad nije bilo više laži kao u ovoj kampanji.

“Ako stvari koristiš u svrhu kampanje, ljudi će to vidjeti. Nemam osnove da to kritiziram, građani će sami procijenti što je dobro. Mislim da je u Hrvatskoj to na normalnoj razini. Ne sviđa mi se što se laže više nego ikad. Uvijek je bilo natezanja i pretjerivanja u kampanjama, ali izvrtanja činjenica, laganja, izmišljanja, toga kao sad nikad nije bilo i u tom smislu kao zemlja nazadujemo. Ne biraju se sredstva”, istaknuo je predsjednik.

Komentiraj