PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Srbi lupetaju o etničkom čišćenju, to su gluposti

Nakon sudjelovanja na skupu “Praznik rada u Tvornici” gdje se govorilo o statusu i pravima radnika, predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na neke aktualnosti. Progovorio je i o povijesnoj vojno redarstvenoj akciji Bljesak, čija se 28. godišnjica obilježava u Okučanima.

Izvor: Media servis

“Bitno je, posebno nakon 30 godina, ne samo sjećati se, nego cijelo vrijeme ponavljati. Biti u tome samokritičan, ali istinoljubiv. Ne da se nemamo čega stidjeti, nego je Hrvatska na nevjerojatan način preživjela i dobila taj rat zahvaljujući malom broju hrabrih ljudi.”

Dotaknuo se i Vladine najave povećanja plaće. Kaže kako je dobro primiti veću plaću, naročito za one koji imaju prosječna primanja i žive od mjeseca do mjeseca.

“Gdje god odrežeš, negdje će faliti u nekom trenutku. Smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina u Hrvatskoj preniska u postotku u odnosu na prosječnu plaću, među najnižima u Europi, ako ne i najniža… To je jedan kratkovidan potez.”

Jučerašnji dolazak srbijanske premijerke Ane Brnabić u Zagreb povodom održavanja Velike skupštine SNV-a predsjednik također nije izostavio komentirati.

“Brnabić je glasnogovornica, odnosno kurir, gospodina Vučića. To je važna uloga, ali treba znati tko igra koju ulogu. Ona nije kreator. Ali oni i dalje lupetaju o etničkom čišćenju, genocidu…Dosta više.”

“Nazovimo stvari pravim imenom”, rekao je Milanović i dodao da ako Srbija želi u EU mora prekinuti vrstu odnosa koju ima s Rusijom. “Mora im uvesti sankcije inače nemamo o čemu razgovarati”, dodao je Milanović.

“Užasna nesigurnost, gomila netočnosti, broj stradalih u Jasenovcu, etničko čišćenje…To slušamo od Pupovca u Saboru. Mene to smeta. Ako mene smeta, onda smeta svakog prosječnog, umjerenog, liberalnog Hrvata. Takva je većina. Smeta me, to su gluposti. Ne lupetaj više.”

O odnosu Milorada Pupovca i premijera Andreja Plenkovića, Milanović je kratko zaključio: “Plenković je Pupovčev talac, i obrnuto. To u politici nije dobar odnos.”