PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Reći će da je sebično kad gledam prvo Hrvatsku – kome krivo, kome pravo

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je danas da ostaje pri izjavi da sastavlja Vladu nakon izbora.

Novinari su ga u Poreču, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Istarske županije – Istarskog sabora u povodu obilježavanju Dana Istarskog statuta, pitali ostaje li i dalje pri izjavi da sastavlja Vladu nakon izbora.

– Ne, šalio sam se, rekao je, pa dodao da je smrtno ozbiljan. – Zemlja je u čudnom stanju, ona je na autopilotu, rekao je kako javlja HRT. Program HDZ-a je pisan kao da ga je pisala umjetna inteligencija, ali s tvorničkim postavkama na 90 IQ, rekao je Milanović.

Rekao je da su profiti firmi zadnjih osam godina rasli 80 posto, proračun države 46 posto, a plaće 20 posto. – Dakle, negdje taj novac bježi, rekao je Milanović.

Rekao je i da korporacije zarađuju puno više nego što daju radnicima.

Optužio je Ustavni sud, koji mu je zabranio kandidaturu na izborima dok je i dalje predsjednik, da se pokušava obračunati s biračima.

“Turudiću je trebalo osiguranje, pa je insceniran incident”

Ponovno je komentirao slučaj propucavanja automobila novoimenovanog državnog odvjetnika Ivana Turudića, što su mediji objavili u petak. Rekao je da su meci u autu već mjesec dana.

– To je mjesec dana već tamo. To je utvrdila virovitička policija. Pošto kupio, poto prod’o. Podaci su službeni koje sam dobio kao predsjednik Republike i to moram podijeliti jer lažu vas, rekao je Milanović.

– Čovjeku je trebalo osiguranje, pa je insceniran incident. Nikad nećemo naći krivca, ako ga uopće ima, a nema ga, dodao je.

Rekao je i da su zaštitu Turudiću dogovorili on i Plenković.

O demografiji: “Prestanimo širiti moralnu paniku, Sudnji dan nije tu”

Tijekom prigodnog obraćanja na svečanoj sjednici Istarske županije – Istarskog sabora u Poreču, Milanović se osvrnuo na aktualno stanje u politici i povijesna zbivanja povezao s funkcioniranjem Ustavnog suda danas. Poslao je i poruku da želi aktivniju ulogu Hrvatske i u Europskoj uniji, te zalaganje za hrvatske interese…

– Kad govorim o Hrvatskoj, gledam prije svega Hrvatsku. Netko će reći da je to sebično, a ja ću reći – kome krivo, kome pravo. Tako je, drukčije ne ide, posebno ako si mala nacija u Europi, koja je megastruktura i koja ima tendenciju da postane superdržava. E tu želim više žara, duha, pronicljivosti od strane nas građana Hrvatske na način na koji se Istra bori za svoje interese, poručio je Milanović.

Dodao je kako još čeka da hrvatska izvršna vlast u Bruxellesu za nešto kaže – nama to ne odgovara.

– Pa nije baš moguće da već sedam godina iz Europske komisije, iz Parlamenta dolaze isključivo stvari koje Hrvatskoj odgovaraju. Ne znači da se treba dići na oružje, ali treba braniti svoje i biti svjestan što je to tvoje, rekao je Milanović.

Rekao je i da bismo trebali biti malo opušteniji što se tiče demografije. Nitko ne voli da ga nestane, ali sama brojnost nije odgovor ni na što, poručio je.

– To cijelo vrijeme pomalo preplašeno prebrojavanje – joj, nema nas… Ima nas dovoljno ako znamo što hoćemo. Ne možemo silom natjerati ljude, žene, muškarce, parove da imaju više djece. Trebamo učiniti sve da to postignemo, ali u jednom trenutku reći – OK, učinili smo sve, prestanimo širiti moralnu paniku. Sudnji dan. On nije tu. Stvari za nas stoje dobro. Europa je naš dom, ali Europa nije superdržava i mi Europi pripadamo onoliko koliko odlučimo pripadati, rekao je Milanović.

Dodao je da je “jedna od navika takozvanog Zapada da drugima bude pametan i da nitko drugi ne valja”.