PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Pravila za ulazak u NATO moraju biti ista za sve

Na Brijunima je održan 9. Trilateralni sastanak. Predsjednik Zoran Milanović ugostio je predsjednika Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Austrije Alexandra Van der Bellena.

Izvor: Media servis

Teme sastanka bile su odnosi triju zemalja, ali i kriza izazvana ratom u Ukrajini te aktualna situacija u Bosni i Hercegovini. Slovenski predsjednik istaknuo je kako je ulazak Hrvatske u schengenski prostor u nacionalnom interesu Slovenije. Milanović se osvrnuo na tu temu.

“Slovenski građani imaju ogroman broj nekretnina na području Hrvatske. Oko milijun dolazaka iz Slovenije u Hrvatsku. Oni koji su vlasnici nekretnina žele prirodno uživati u plodovima, odnosno koristiti svoje nekretnine. Schengen će im to olakšati. To je iz perspektive Slovenije. Ali rekao sam da neću komentirati što je slovenski interes, oni znaju bolje nego mi.”

Van der Bellen potvrdio je kako je Austriji drago što će Hrvatska biti primljena u eurozonu, a uvijek su zagovarali i ulazak u schengen. Tema koju su otvorili je i ulazak Finske i Švedske u NATO, na što je Pahor rekao kako Slovenija podupire njihov ulazak u Savez te da treba imati sluha za države koje na taj način brane svoju sigurnost.

S druge strane, Milanović kaže da, kada je u pitanju širenje NATO-a, smatra kako je to elitni vojni savez u kojem se daju ozbiljna jamstva. “Mi smo čekali godinama, gledalo nam se pod nokte”, kaže Milanović i dodaje kako prilikom ulaska u Savez ista pravila trebaju vrijediti za sve. Osvrnuo se i na pitanje Hrvata u BiH.

“Pola milijuna ljudi koji su hrvatski i europski državljani, pa i NATO državljani i čija prava se sada već dugo sistematično i perfidno krše. Ako je nešto utjeha u svemu tome onda je to da nekakav nasilni rasplet te situacije praktički nije moguć. Ali politička nestabilnost, nesigurnost, život u neuređenom prostoru bez ikakvih jamstava je stvarnost Hrvata u BiH i to je nešto preko čega Hrvatska ne može i neće olako prijeći.” Kriza nastala agresijom Rusije na Ukrajinu stvarnost je cijelog zapadnog svijeta. Važno je da ne dolazi do podjela i da postoje međusobna slaganja između triju zemalja, slažu se čelnici Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!