PREDSJEDNIK MILANOVIĆ OŠTRO: Pitajte Jaglaca, Plenkovićevog ministra, ništa se ne radi

“Razlika u cijeni, tu će se još napraviti razlika s kojom smo mogli kompletno opremiti kopnenu vojsku. Ispada da idemo prema 1,2 milijadi, što je za mene skandal”, rekao je o povišenju cijene za borbene avione predsjednik Zoran Milanović nakon obilježavanja 30. obljetnice djelovanja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

“Od kopnene vojske se odustalo bez obrazloženja. Bit ću zadovoljan novim kapacitetom HV-a, dobro je imati dobre odnose s Francuskom. Prodali su Grčkoj 23 Rafalea i postpisali strateški sporazum. Španjolska prodaje oružje Turskoj. Što ako Grčka i Turska zarate? U takvim stvarima treba držati distancu, družba je družba, služba je služba”, rekao je MIlanović, kako javlja N1.

O održavanju zrakoplova rekao je: “Stanje u kopnenim snagama je neodrživo, potpuno je izbrisana stavka nabavka oklopnih vozila, ubojice tenkova. Ne želim zvučati kao da nas sutra čeka rat, ali briga i planiranje u vojsci je poput brige za vlastite zube. Vojska se mora planirano voditi, Amerikanci su praktički poklanjali i to se odbaci bez obrazloženja. Tako se ponaša kralj Petar Karađorđević, to je nedopustivo. Starteški ugovor o suradnji s Francuskom pisan u polutami sobe šefa kabineta premijera Plenkovića.”

Ono što možemo dobiti za milijun dolara po komadu, oni plaćaju 12, nešto bolje, ali 12 puta skuplje, istaknuo je.

Na pitanje o strateškim odnosima sa SAD-om rekao je: “Radi se o našim leđima i stražnjici i džepu. Ako se tako kriminalno nemarno odnosimo prema vitalnim resursima, onda možete misliti kako izgleda ostatak zemlje. Kao što je rekao Plenković neće mornarica propasti radi jedne topovnjače, neće ni EU propasti radi Gabike Žalac, ali kriminal je kriminal, nezakonitost je nezakonitost…”

“Ljudi koji razmišljaju kao kralj Petar, da nema sutra, ne razmišljaju zašto to nije završeno”, dodao je.

Na pitanju o opremanju kopnene vojske kaže: “Pitajte Jaglaca, Plenkovićevog ministra, ništa se ne radi.”

Komentirajući protokol prilikom posjete predsjednika macrona rekao je: “Ja sam smetao Plenkoviću, to uopće ne uzimam za ozbiljno, nego mi je zabavno. Nije me zvao jer imam pretamno odijelo. Ali ne zamjeram mu to. Nisam htio ugostiti Macrona? Da, došao je s termosicom na Pantovčak, ni kavu mu nismo dali. Nisam odbio ugostiti Macrona, nego je to prepušteno jer sam vidio koliko je to važno Plenkoviću. Predsjednika neke države voditi na ručak u neki hotel, meni je neugodno. Ide se u restorane, u Tač je mogao otići, to je zajedničko mjesto okupljanja i meni i njemu. Vidim ja, čovjek me nije pozvao, a zvao je moju šeficu protokola. To su te uličarske fore, valjda nas je htio posvaditi.”