PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Nisam ja Putina zvao u Zagreb. već Grlić Radman

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice obrane Velog vrha, najveće pješačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini.

Izvor: Media servis

Milanović je potom dao izjavu za medije u kojoj je rekao da pozdrav “Slava Ukrajini” ima istu povijest kao i uzvik “Za dom spremni”.

“Koliko nas se ‘glajhšaltalo’ i discipliniralo i svaki puta upozoravalo i maltretiralo, predsjednika Tuđmana prvog da se ne koristi neki pozdrav koji je kontaminiran zbog suradnje s nacistima i prekoračenja nekih nacističkih praksi i metoda. Ista stvar je “Slava Ukrajini”, Bandera, Šuhević. To su najgori zločini iz Drugog svjetskog rata, masovni ubojice. Što su to izabrali za pozdrav, ne može nekako drugačije? Što fali u Hrvatskoj pozdravu “Domovini vjerni”? Meni je to najljepši pozdrav.”

Milanović je rekao kako iza grafita koji ga uspoređuju s Putinom stoje vandali koji uništavaju privatnu i javnu imovinu, a da to sigurno nisu Ukrajinci, već možda HDZ-ovci.

“Nisam ja Putina zvao u Zagreb krajem siječnja 2022. godine, nego Grlić Radman. Zvao je čovjeka u moje ime. Čovjek se valjda krivo ukrcao na tramvaj i umjesto da izađe na Črnomercu, otišao do Moskve i tamo pozvao Putina, preko Lavrova, da posjeti Hrvatsku. Ruski tenkovi su već bili zagrijani na 70 stupnjeva. Nisam to ja radio.”

Dodao je da se Ukrajina borila za svoje mjesto u svijetu i prije ruske invazije na tu zemlju te je, kako kaže, prva ukrajinska sama organizirala nekoliko performansa u koje je pozivala kolege i kolegice iz drugih država.

“Jedino je moja žena svaki put bila tamo. Nije bila Plenkovićeva žena ni njemačka kancelarka, nego moja žena na osobnoj razini s gospođom Zelenski. Kada sam vidio da je “đava sriću odnio”, onda sam se povukao. To se u jednom trenutku počelo pretvarati u nešto sasvim ludo, u tome ne želim sudjelovati.”