PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Nastavlja se suradnja s Turskom na području ekonomije i odnosima u regiji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem koji ga je prijepodne dočekao na Pantovčaku.

Izvor: Media servis

Milanović je rekao da su razgovarali o nizu tema – BiH, položaju Turske, ratu u Ukrajiini, o robnoj razmjeni. “Suradnja s Tuskom se nastavlja i na području ekonomije i odnosima u regiji”, rekao je Milanović.
“Turska je bila uz Hrvatsku devedesetih. To je već davno, ali na sahrani pokojnog predsjednika Tuđmana, kad je Hrvatska bila u kompliciranoj situaciji, samo su dva državnika došla na sahranu – predsjednik Turske i mađarski predsjednik Vlade.”

Milanović kaže da više od godinu dana on i vlada pokušavaju ispraviti nepravde i kršenje Dejtonskog sporazuma.

“Neću ponavljati naše poznate stavove – da su Hrvati najmalobrojniji i da se sve u BIH mora rješavati dogovorom legitimnih stvarnih predstavnika konstitutivnih naroda. To u ovom trenutku u BiH nisu svi onakvi kakvi se predstavljaju.”

Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu i rekao da su detaljno razgovarali o izborima u BiH. “U vezi Bosni i Hercegovine imao sam priliku razgovarati s čelnicima BiH gdje smo detaljno razgovarali o problemima koji postoje, a koji su nastali zbog Daytonskog sporazuma”, rekao je Erdogan.

“Mi smo morali tada potpisati taj sporazum, ali ni Alija Izetbegović nije bio zadovoljan tim sporazum kad ga je potpisao. Danas imamo Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH. Imamo entitete u BiH i čelnike koji predstavljaju te narode. Vjerujem da će se lideri sastati i dogovoriti oko rješenja.”

Upitan o isporukama žitarica, Erdogan kaže da je problem sa žitaricama iz Ukrajine što one odlaze u bogate zemlje, a ne u siromašne, kako Turska očekuje. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan u međuvremenu sudjeluju na otvorenju Islamskog kulturnog centra Sisak. Zatim će se ponovno vratiti u Zagreb gdje će prisustvovati Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu. To, među ostalim, znači da privremene regulacije prometa i zatvaranje pojedinih pravaca i dalje ostaju na snazi. Erdogan bi prema neslužbenim informacijama Hrvatsku trebao napustiti večeras iza 20 sati.