PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Ipričavam se, bila je omaška što je put u Albaniju nazvan privatnim

U svezi svog puta u Albaniju predsjednik RH je danas rekao kako je javnost znala za njegov put, ali da je put omaškom nazvan privatnim i da se zbog toga ispričava.

“Veleposlanstvo zna da sam bio tamo… Išao sam u službeni posjet, koji smo greškom deklarirali kao privatni. Jedino je privatno kada idem na skijanje, ali i tada je o tome obavjšeteno veleposlanstvo, ja se privatno ne mogu ni kretati. Moj odlazak u Albaniju nije jedino mjesto na koje sam pozvan ovo ljeto i nije zadnji put na tom brodu, to je državni posao i moja dužnost. Ispričavam se na omašci”, kazao je predsjednik, te dodao:

“U ovom Uredu ne izdaje se putni nalog, ja ne uzimam devizne dnevnice. .. Ne želim prkositi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Dokumentaciju imaju u MORH-u. Nisam ništa skrivao, a greškom sam naveo da je privatno”.

O putu u Albaniju, kaže, pričat će i s premijerom. “Naravno da Vlada ne može konkretno znati o čemu sam konkretno razgovarao, kao što ni ja ne znam… Nije nužno da znamo sve, nego da se koordiniramo i da gledamo zajedničke pravce, metode ne moraju biti iste”.

Odlučio je da hrvatski mediji ne idu tamo. “Imate razne oblike druženja, ovo smatram primjerenim. Meni će netko doći, razgovarat ćemo… a vi pitate zašto mediji nisu obaviješteni o sadržaju. Tako sam odlučio”, dodaje.

Predsjednik je ponovio kako nije koristio vojne resurse za privatne potrebe i da on nije adresa za pitanja koliko to košta.

“Helikopter je sredstvo prijevoza. On mora letjeti. Koriste se prema procjeni službe sigurnosti. Vojni helikopteri imaju svoje resurse i broj sati naleta. Ne lete dovoljno. Letio sa mnom ili bez mene, svejedno je. Posade moraju biti trenirane, piloti moraju letjeti… Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana, a onda ga smažete u dva dana. Mora se koristiti konstantno”, kaže Milanović.

Odluka je osiguranja, kazao je, da se koristi helikopter. “Gdje bih išao 14 puta u dva dana? Ja se moram nekoliko puta prebaciti s Hvara na kopno dnevno, kako da to napravim, na luftmadracu?”

S njim je na put, kaže, išla njegova supruga. “Putovanje brodom je iscrpljujuće. Mislio sam i majku povesti, koja je stara, da mi bude blizu, ali ne zna bi li izdržala putovanje s obzirom na razinu komfora na brodu. To ne bi bilo protuzakonito”.

Rekao je i kako vojska ima dokumentaciju jer je i vojna izaslanica došla iz Makedonije u Albaniju. “Ja sam nešto što je evidentno javno, omaškom prikazao kao privatno”, ponovio je predsjednik države.

Novinari su ga uporno ispitivali zašto ništa nije službeno objavljeno o putu u Albaniju na službenim stranicama predsjednika.

“Što se ne spominje na mojim stranicama? Masa stvari se nikada neće spominjati, zaboravite na to. Put u Albaniju je najavljen. Još najbolje da najavljujemo letove, koji je onda smisao štićene osobe? Otkud ti podaci o broju letova? To bi trebala biti zaštićena informacija.

Da se vratimo na Albaniju. Ja sam najavio taj put, ja sam taj put podcijenio. Nisam htio nešto što je privatluk predstaviti kao službeni put. Ovo je za mene bio čisto službeni put. Za to postoji proračun koji ćemo trošiti. Ponavljam, kada su u pitanju helikopteri, od kojih se voli raditi Hollywood, za to je adresa osiguranje i MUP.

Komentiraj