PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Hrvatska nije u opasnosti, možete biti mirni, ovo neće izložiti hrvatske vojnike

Predsjednik Zoran Milanović osudio je rusku agresiju na Ukrajinu prilikom sudjelovanja na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne.

Izvor: Media servis

”To je rat koji nije na našem granicama, ali rat koji je blizu naših granica, rat i agresija na Ukrajinu koju ne možemo ne usuditi i osuđujem je. Ruska Federacija je napala Ukrajinu. Koja je tu naša uloga? Naša uloga je da kao saveznici u savezu Sjevernoatlantskog ugovora budemo lojalni svojim saveznicima, da s humanitarne, ljudske i diplomatske strane učinimo sve što je u ovom trenutku moguće, ako je moguće, a uvijek je moguće i da budemo svjesni da smo zemlja zapada, zapadne kulture i civilizacije i da smo zato u NATO savezu”, rekao je Milanović.

Poručio da podržava sankcije Rusiji koje su bile nužne, ali da one ne mogu zaustaviti napredovanje ruske vojske. Što se tiče Hrvatske, tvrdi da nismo sigurnosni ugroženi, a pitanje je što će biti gospodarski. Stava je da Ukrajinu ne treba pustiti u NATO, a osvrnuo se i na slanje hrvatskih vojnika.

”Moja poruka hrvatskim građanima – neugodna situacija, ali možete biti mirni. Ovo neće izložiti hrvatske vojnike, ako uopće odu u Mađarsku. To je ona granica do koje sam spreman ići, više od toga ne. Radi se o maksimalno 50 ljudi, 10 u početku. Bez obzira na aktualnu politiku mislim da je Mađarska nama i da smo mi njima dobar izbor”.

Što se tiče virtualnog NATO summita, od njega ne očekuje ništa novo, a čudi se da se u ovako izvanrednoj situaciji saziva preko video veze. Smatra da to ne ostavlja dojam ozbiljnosti. Na premijerov poziv da se hitno održi sjednica Vijeća za nacionalnu siogurnost, ističe da nema razloga za žurbu.

”Hrvatska neće propasti ako pričeka još koji dan, da vidimo što se događa, pa onda zajednički sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i motrimo što se radi. Meni instrukcije prije sastanka NATO-a od nekih članova Vijeća ne trebaju, kao što ne trebaju ni Andreju Plenkoviću od mene. Nas dvojica smo u kontaktu, to je zasad dovoljno”.

Smatra da NATO mora biti eksluzivni klub na poziv najboljima, a ne otvorenih vrata i da je na članicama da ocijene kamo idemo i koga uključujemo. Na kraju krajeva i koliko nas to može koštati, malu Hrvatsku i našu malu vojsku. Osvrnuo se i na potencijalno prelijevanje sukoba na Zapadni Balkan. Ističe da Bruxelles zavlači i stvara deluzije Podgorici, Tirani i Sarajevu kada je u pitanju njihova integracija u EU, a da bi u tu priču uplitanje Gruzije bilo avanturistički. Na premijerove riječi oko mogućih opasnih poteza regionalnih hegemonista kaže:

”Mislio je vjerojatno na Srbiju. Srbija je država čije vodstvo u ovom trenutku kao ne žeravice ne znam što bi rekla. Beograd igra igru. Čekaju što će biti i kad će Rusi ući u Kijev. Međutim, Beograda je toliko slab i to je njihova pozicija trenutno. Dakle takvi vas napasti ne mogu. Što će napasti? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? Na koga se misli? Na Dodika? Čime, kojim oružjem, kojim sredstvima, kojim novcem? Ja trenutno te entitete vidim kao izrazito slabe. Šćućurili su se i gledaju što se događa i razmišljaju žele li u Europsku uniju, na primjer Beograd. Ako prizna Donbas, jednako tako treba opravdati priznanje Kosova”.

Milanović je poručio da je Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice.  “U to sam uvjeren da je spremna prihvatiti izbjeglice bude li ih. Da vjerujem. Ja bih ih prihvatio, kao što sam bio spreman prihvatiti u prolazu stotine tisuća izbjeglica s Bliskog Istoka 2015. godine. U prolazu, a drugi nisu bili ni to”.