PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Ako ratificiramo ulazak Švedske i Finske u NATO, prodali smo jedino obiteljsko srebro

Predsjednik Zoran Milanović sazvao je pressicu i na početku je govorio o zahtjevu Finske i Švedske za pristupanje NATO-u.

“Kao što ste vidjeli danas su Finska i Švedska podnijele molbu za pristupanje NATO-u i sastalo se Sjeveroatlantsko vijeće i nije odlučilo ništa jer je Turska zasad protiv. Na to želim i na neke druge stvari skrenuti pozornost. To što Turska traži, pogotovo od Švedske, po meni je previše, ali to je moje mišljenje. Turska ima svo pravo da to radi i zato NATO nije mogao donijeti odluku. Zašto je do toga došlo? Je li itko razgovarao s Turskom prije nego je ova cijela avantura započela prije skoro mjesec dana. Je li se švedski kralj javio turskom predsjedniku? Nije. Je li se švedska premijerka javila turskom predsjedniku ili premijeru? Očito nije jer se nije usudila s obzirom na grozne odnose tih dviju država, koje Švedska i Finska i SAD i dio EU-a zanemaruju, potpuno ignoriraju Ankaru kao da ne postoji”, rekao je Milanović kako javlja HRT.

“Da bi na kraju Turci razgovarali jedino s onima koji mogu nešto promijeniti. Ne znam što će se iz toga izroditi. Je li moguće da Švedska zadovolji turske zahtjeve? Pristane li Švedska na neke od tih zahtjeva, to više neće biti ista država, pristane li Švedska njihova vjerodostojnost se raspada. Turska sigurno neće ustati od stola bez da nešto dobije, i to ne bilo što. To znači da će Turska skupo prodati svoj status u NATO-u u kojem je od prvog dana. Kako se ponaša Hrvatska, sve suprotno od toga. Drugo, tu je i komplicirani odnos Turske prema Rusiji. Onda trgovinska razmjena. Činjenica da bi Rusija to smatrala indirektno kao neprijateljski čin prema sebi. To je sve kolaž problema izvan kojih mi kao Hrvatska živimo.

Rat u Ukrajini traje, daleko je od naših granica. Mi imamo svoje probleme, korupciju, rasturanje pravne države, teroriziranje DORH-a, status Hrvata u BiH koji su sa skoro 800.000 pali na manje od 500.000. U svjetlu svega toga, ovo što se događa sa Finskom, Švedskom i Turskom nije dobro s jedne strane, a opet je dobro da ljudima u Hrvatskoj koji ne vide što radi Plenković u privatnoj režiji da konačno shvate kako se ozbiljne države ponašaju. Mi, odnosno ja, nismo protiv Švedske i Finske. Mogu uvijek reći da bi se svatko u međunarodnim odnosima trebao držati svoje kategorije i udarati u granicama svoje težine, ne biti polusrednja, a mlatiti se s teškašima. Kad se upustiš u tu igru pukne ti arkada i nešto još gore od toga. I to se sada događa na neki način. Švedska vanjska politika ima mišljenje o svemu i savjet svakome.

Hrvate se u BiH kao politički entitet razara, u tome u zadnje vrijeme aktivno sudjeluje Plenković i njegovih nekoliko suradnika. Drugi šute i ne znaju što bi sa sobom. Neki se prave mrtvi. Mi ne smijemo biti u fingiranoj smrti, moramo se boriti za svoje interese. Nakon 25 godina od Daytona, tamo i dalje nema nijednog hrvatskog časnika. Zato jer nam ne daju. Tamo ne smije primirisati nijedan uniformirani hrvatski čovjek. Što je Vlada učinila? Ništa. Mrtvilo. To me vrijeđa. Znate tko tamo jest? Austrija, Ugarska i Turska. To su države koje su povijesno napravile sav red u BiH. Ona je danas takva zahvaljujući podjelama koje su nastale u njihovo vrijeme. Tko to dizajnira?

Zato sam predložio sastanak VNS-a. Plenković je to napravio zbog napada na Ukrajinu. To nije i neće biti urgentan razlog za sastanak Vijeća. Možemo o tome razgovarati, ali to nije kapitali razlog. Kad je predlažem da se nađemo i da u skladu s Ustavom, prema kojem Vlada nema monopol u vođenju vanjske politike nego se u tome surađuje, onda 10 dana nema odgovara, ništa, muk. Što mi onda preostaje, da napišem instrukciju hrvatskom ambasadoru, da ga dovodim u neugodnu situaciju. Ako želi svoj mir, neka da svoj mandat.

Do zadnjeg trenutka ću govoriti i upozoravati da je zadnja na Saboru koji može ili ne mora dići ruku za ratifikaciju tog pristupA. To ne bi bio čin protiv Švedske i Finske, nego za Hrvatsku. Vjerujte da bi se istog trenutka rodio interes za Hrvatsku i njezine probleme. To je vrsta pažnje koja meni ne godi, ali nema druge. Ratificiramo li to bez ispaljenog krika, mi smo poklonili jedino obiteljsko srebro, jedinu polugu utjecaja, da bi smo eventualno riješili problem koji nam se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni.

Što će biti sutra? Hrvati će proglasiti samoupravu. EUROFOR će biti nahuškan na Hrvate. Želim izbjeći da se to dogodi i da se hrvatski interesi akomodiraju u okviru Daytona. To više od godinu dana nastojim i kad god pokušam, konstatno opstrukcija. Iz Bruxellesa, Washingtona, one su nevidljive, ali opstrukcije iz Vlade i HDZ-a od Plenkovića. Nije moguće da HDZ-ovci o ovome ne misle ništa. Dragan Čović kaže vi se dogovorite. Gdje da se dogovorim? U okviru VNS-a. To je poruka Plenkoviću izvoli se dogovoriti s predsjednikom da imate jasan stav. On će morati objasniti svom narodu što su govorili i radili. To je situacija u ovom trenutku.

Ne znam što će biti s Turcima, ali znam da neće ustati od stola nezadovoljni s rješenjem koje neće moći prodati uredno i lijepo zapakirano biračima. Ovo je loše i dobro da vidimo kako funkcioniraju prave države, a kako države koje vode sebični atonični karijeristi koji isključivo razmišljaju o sebi. Očekujem da me demantira, da javno kaže da nema nikakvih želja, da ostaje do kraja. Zašto hipnotiziraš taj narod u BiH i lažeš ih da se boriš za njega? Mi sad slušamo o akcijama Grlića Radmana. On sada povlači Blinkena za rukav, to je vjerojatno izmislio, ali i da je istina, zašto tek sad?”