PREDSJEDNIK HOK-a: Zbog neopravdanih poskupljenja treba kazniti pojedince

Nakon što je jučer premijer Andrej Plenković dao zadnje upozorenje svima koji su neopravdano zaokružili cijene na više zbog konverzije kuna u eure, inače će krenuti u smjeru ukidanja subvencija ili dizanja poreza, za komentar smo upitali predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dalibora Kratohvila.

Izvor: Media servis

‘‘Pravila vezana za uvođenje eura su jasna i njih se treba pridržavati i provoditi. Ako se netko ogriješio o Zakon o uvođenju eura, treba biti pojedinačno imenom i prezimenom sankcioniran. Mi svakako zastupamo stav da nema kolektivne odgovornosti među poduzetnicima i obrtnicima, ni gospodarstva u cjelini‘‘.

No problem je što se zbog pojedinaca cijeli sektori poistovjećuju s neopravdanim poskupljenjima, iako je do poskupljenja, ali tvrde opravdanog, došli.

‘‘Šteta je nanesena. Ne možemo stigmatizirati i ne možemo optuživati cjelokupno gospodarstvo. Inspektori su na terenu i oni će utvrditi ako je bilo anomalija oko određenih pojedinaca i te pojedince treba sankcionirati. Ne možemo generalizirati. Ako netko prođe kroz crveno na semaforu, to ne znači da ja moram odgovarati za prekršaj u prometu‘‘.

Iako premijer neprestano ponavlja da nisu porasli nikakvi inputi s 31. prosinca na 1. siječnja, predsjednik HOK-a za Media servis kaže:

‘‘Troškovi su svakako porasli. Toga moramo biti svjesni da su ulazni računi kod obrtnika enormno porasli u prošloj godini i ako je došlo do povećanja cijena kod obrtnika to je iz opravdanih razloga. Vjerujem da će svi oni koji su podigli cijene to vrlo lako kod inspektorata, ako ih posjeti, dokazati. Pokazatelji s terena nama govore da se veliki broj kolegica i kolega nije ogriješio o Zakon pa se nemaju razloga ni bojati nikakvih sankcija‘‘.