PREDSJEDNIK FINSKE: “Podnijet ćemo zahtjev za pridruženje NATO savezu”

Finski predsjednik Sauli Niinisto objavio je dugoočekivani stav o mogućem pridruženju zemlje NATO-u. “Podnijet ćemo zahtjev za pridruženje NATO savezu”, rekao je. 

Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da zemlja, koja dijeli granicu s Rusijom od 1300 kilometara i tešku prošlost s Rusijom, mora podnijeti zahtjev za članstvo u organizaciji “bez odgađanja”.

“Moramo to učiniti bez odgađanja”, rekao je Niinisto.

U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin rekao je da će potrebni koraci za donošenje ove odluke biti “brzo poduzeti u idućih nekoliko dana”.

Otkad je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala suradnju s NATO-om. No, dosad nije zatražila primanje u članstvo kako bi zadržala dobre odnose sa svojim istočnim susjedom, javlja Sky News.

Odluka o pridruživanju Finske NATO savezu mogla bi isprovocirati Rusiju, no finski predsjednik izjavio je ranije kako bi u tom slučaju za to bio kriv ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija je pak upozorila da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.

Švedska će svoju odluku o mogućem pridruživanju objaviti u nedjelju, piše Dnevnik.hr.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!