PREDSJEDNIK DVD-a VODICE: Hoćemo li ikad doznati istinu o kornatskoj tragediji?

Na današnji dan prije 16 godina smrtno je stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog gaseći požar na Kornatu gdje će se održati komemoracija i molitva.

Izvor: Media servis

Prema Kornatu plovi i predsjednik DVD-a Vodice Matija Karlo Valinčić koji je za Media servis rekao na koji će način odati počast preminulim kolegama.

”Kao i svake godine obilježavamo ovu tragediju odlaskom na otok Kornat da se sjetimo svih naših kolega vatrogasaca koji nisu s nama. Prije par dana smo imali vatrogasno natjecanje u našem vatrogasnom domu u znak sjećanje na njih kao i svake godine”.

Iako je Valinčić postao vatrogasac nakon što se dogodila kornatska tragedija, mlađi naraštaj također odaje počast stradalim kolegama iz godine u godinu. Otkrio nam je što za njega predstavlja ova tužna godišnjica.

“Idemo održati sjećanje na našu braću i vatrogasce. Svaki put, svake godine i svakoga dana kad idemo na Kornate ili na posao pitamo se – što se dogodilo? Zašto se dogodilo? Hoće li se istina ikad saznati? Prava istina hoće li ostati skrivena ili će jednog dana izaći na vidjelo i znati se što se dogodilo na otoku Kornatu toga kobnog dana?”

Podsjetimo, prije 16 godina rutinska intervencija pretvorila se u tragediju, a jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić zadobio je teške i trajne tjelesne posljedice. Tog dana dogodio se niz propusta za koje, ni 16 godina nakon, još nitko nije odgovarao. A predsjednik DVD-a Vodice otkriva kakvo je danas stanje u vatrogastvu što se tiče sigurnosti.

“Stvari su otišle dosta bolje, više se gleda na sigurnost i zaštitu vatrogasaca, više se ne može dogoditi da na požaru vidite nekogabez zaštite, opreme. Znači na tome se radi svakoga dana, svaka postrojba, svako društvo najviše brinu o zaštiti vatrogasaca, o kvalitetnoj opremi i mislim da što se toga tiče da ide na bolje. Ali vatrogasni sustav i dalje treba graditi, nadograđivati, mijenjati da to bude kako treba”.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića u 15.25 sati sve javne vatrogasne postrojbe, DVD-ovi, profesionalne, dobrovoljne i intervencijske postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice odat će počast preminulim kolegama na način da će upaliti svijeće kao i na 60 sekundi sirene na vatrogasnim vozilima dok budu čitali imena 12 stradalih.

​Na Kornatima su tragično stradali Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.