PREDSJEDNIK BANOŽIĆU: Ministre prestanite lagati, MORH je u travnju 2021. potvrdio interes za Bradley M2A2

“Održan je jučer još jedan sastanak – ovoga puta online, na daljinu – s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država na temu opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS.

Sazvao ga je ministar obrane Mario Banožić kako bi i predsjednik Vlade Andrej Plenković osobno na tom sastanku dobio, odnosno od predstavnika SAD-a čuo detaljnije tehničke informacije o borbenim vozilima Bradley.  No, Plenković se uopće nije pojavio na online sastanku s predstavnicima SAD-a. Premijer će se pridružiti sastanku ako mu obveze dopuste, rekao je Amerikancima ministar Banožić. Ali, obveze Plenkoviću nisu dopustile da napokon počne raditi svoj posao”, stoji između ostalog u priopćenju Ureda predsjednika koje prenosimo u cijelosti:

Sastanak je održan bez Plenkovića zbog kojega je sastanak i sazvan, točnije zbog njegovog neznanja, nemara i nezainteresiranosti za važan vojni posao opremanja HKoV-a borbenim vozilima.

Umjesto da je Plenković, pa makar i u zadnji čas, od predstavnika SAD-a dobio točne informacije kako bi mogao donijeti odluku o borbenim vozilima Bradley, ministar Banožić je na sastanku pročitao Amerikancima nekakvu prezentaciju s par slajdova, na jeziku kojim vlada na standardnoj razini popravnog roka, i priuštio Hrvatskoj još jednu blamažu.

Najgore od svega, i vojni vrh Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji o Bradleyima zna sve, morao je na tom sastanku statirati još jednoj Banožićevoj predstavi koja sramoti i Hrvatsku i njene Oružane snage i prikazuje ih kao neozbiljnog i neodgovornog partnera. A nakon što je impresionirao Amerikance svojim vojnim i lingvističkim znanjima, Banožić je otišao sinoć na javnu televiziju još malo bezobrazno lagati.

On je u emisiji Otvoreno izričito rekao da je Hrvatskoj ponuđena varijanta Bradleya – M2A2 ODS – koja nije tražena. Što naravno nije točno. Baš za njegova ministarskog mandata, MORH je od američke strane zatražio ponudu za borbena vozila Bradley M2A2 ODS varijantu. Potvrđuje to i službeni dopis MORH-a koji dostavljamo u prilogu.

Dopis MORH-a poslan je uredu za vojnu suradnju američkog veleposlanstva 8. travnja 2021. godine, potpisao ga je pomoćnik ministra obrane, a u dopisu se jasno potvrđuje interes MORH-a za nabavu vojnog vozila Bradley M2A2 ODS. Ministre, prestanite lagati, prestanite obmanjivati javnost, prestanite sramotiti Hrvatsku i prestanite štetiti Oružanim snagama RH!”