PREDSJEDNIČKI IZBORI: U Turskoj drugi krug – Erdogan i Kilicdaroglu u utrci 28. svibnja

Turska ide u drugi krug izbora nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan na glasanju u nedjelju ostvario bolji rezultat od očekivanog i ima značajnu prednost nad svojim suparnikom, ali nedovoljnu za potrebnu većinu.

Ni Erdogan ni oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu nisu dobili 50 posto i ponovno će se sučeliti 28. svibnja. Kilicdaroglu, koji je najavio da će na kraju pobijediti, pozvao je svoje pristaše da budu strpljivi i optužio Erdoganovu stranku da se upliće u prebrojavanje glasova i da manipulira objavom rezultata.

– Unatoč podloj kampanji i uvredama, Erdogan nije dobio rezultat koji je očekivao. Nitko se ne bi trebao uzbuđivati zbog ove činjenice. Podaci o izborima i dalje pristižu. Ako naša nacija odluči da idemo u drugi krug, učinit ću to sa zadovoljstvom. Definitivno ćemo pobijediti na ovim izborima u drugom krugu. Svi će to vidjeti, kazao je Kilicdaroglu.

Erdogan, koji je dobio više glasova u odnosu na predizborne ankete, djelovao je samopouzdan i borben kada se obratio svojim sljedbenicima.

– Imamo 2,6 milijuna glasova više od najbližeg suparnika. Očekujemo da će se to još povećati kada rezultati budu službeni, rekao je Erdogan.

Nakon prebrojanih 97 posto listića, Erdogan vodi s 49,39 posto, a Kilicdaroglu ima 44,92 posto, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija. Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je za Erdogana glasalo 49,49 posto birača nakon prebrojanih 91,93 posto listića.