POVJERENSTVO I PREDSJEDNICA U SUKOBU: Je li smjela ili nije donirati s računa HDZ-a

kolinda, kolinda grabar kitarović

Protiv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović odlučilo je postupak pokrenuti postupak Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Razlog – sredstva dobivena kao naknadu za izbornu promidžbu koristila je i nakon što ih je uplatila na račun HDZ-u.

Podsjetimo, predsjednica je dobila od države 1.167.573,49 kuna za troškove izborne promidžbe, a već je u kampanji najavila kako će taj novac uplatiti za rad humanitarnih udruga. Tako je i bilo, ali je novac prvo uplatila na račun svom HDZ-u, čiji je bila kandidat.

Sada je za Povjerenstvo sporno što je u idućih pola godine, od trenutka uplate HDZ-u, odlučivala o tome kome će se taj novac proslijediti. Za takvu odluku nije imala ovlasti, pa je prema ocjeni Povjerenstva povrijedila načelo obnašanja javne dužnosti.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković objašnjava kako je Grabar Kitarović „uručivala sredstva kao da su to njezine vlastite donacije iako su u tom trenu to već bila sredstva HDZ-a.“

Predsjednica kaže kako će opet učiniti isto

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović drži kako je Povjerenstvo za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka „zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i vjerodostojnosti Predsjednice Republike“, a ne zbog sukoba interesa, prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja.

Tome u prilog govori i činjenica kako je ova odluka donesena, koje li slučajnosti, na istoj sjednici na kojoj se odlučivalo o očiglednom primjeru sukoba interesa visokog dužnosnika Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike ponosna je što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, iako ih je mogla zadržati za sebe.

Budući da ničim nije dovela u pitanje načela obnašanja javne dužnosti, Predsjednica Republike opet će učiniti isto.

Povjerenstvo pokreće postupak i protiv ministra obrane Ante Kotromanovića, koji je na odlasku. Letio je privatnim zrakoplovom tvrtke Zračno pristanište Mali Lošinj, a za Povjerenstvo je to nedopuštena donacija.

Kotromanović je od 12. do 14. studenog 2015. s obitelji boravio na Malom Lošinju. Išao je i bez službenog osiguranja i bio smješten u hotelu Punta. A oni koji su snosili troškove bili su u igri za kupnju vojnog kompleksa Kovčanje. (m. p.)