PREDSJEDNICA U PULI: Evo što je rekla o poznatom filmskom festivalu

Podijelite članak

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvorenju 66. Pulskog filmskog festivala te tom prigodom izrazila zadovoljstvo što je kao nacionalni festival, Pulski filmski festival u dugom vijeku svoga trajanja bio i ostao hrvatski brend međunarodne filmske svečanosti.

„Na ovom su se festivalu prikazivali filmovi koji su obilježili povijest hrvatske kinematografije, a Pula je ugostila mnoga velika imena europskog filma i filmske zvijezde, kako se običava reći pod ovim zvjezdanim nebom u najljepšem kinu svijeta“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, poručivši kako to jedinstveno kino, kao spoj prošlosti i suvremenosti, daje povlasticu doživljaja suvremene umjetnosti u antičkom ambijentu.

Istaknula je kako je trajna vrijednost Pulskog filmskog festivala predstavljanje suvremene hrvatske filmske produkcije, njezine raznolikosti i svestranosti, zbog čega je festivalu dodijelila Povelju Republike Hrvatske za dosadašnji rad i kao poticaj za ustrajnost u budućnosti. Na ovom mjestu predstavljali su se umjetnici i njihova djela, o njima su sudili stručnjaci, ali prije svega vi, pulska publika, čiji glas uvijek ima posebnu važnost i vrijednost, kazala je Predsjednica Republike.

Osvrnula se na film kojim se otvarao festival, kazavši kako uz darovite redatelje i filmske djelatnike imamo i beskrajno darovite glumce kojima se ponosimo jer su svojim ostvarenjima utisnuli trajna sjećanja na filmove koji pripadaju vrhuncima hrvatske kinematografije. „Vjerujem kako će i film „General“ biti upisan među njih. To nije priča samo o jednom zaslužnom čovjeku, generalu pobjedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini – to je priča Domovinskog rata, ali prije svega priča hrvatske borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu. Ta naša duga povijesna priča ima mnogo protagonista i zaslužuje još mnogo dobrih filmova“, zaključila je Predsjednica Republike proglasivši festival otvorenim.

Komentiraj