PREDSJEDNICA U KATARU: Razgovara se o gospodarskoj suradnji

kolinda grabar kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović službeni posjet Državi Kataru započela je sastankom sa šeikom Abdullahom bin Nasserom bin Khalifom Al-Thanijem, predsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Države Katar.

Poseban naglasak je stavljen na gospodarske odnose Republike Hrvatske i Države Katar, energetiku te terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku kao i važnosti diversifikacije kao preduvjeta energetske neovisnosti. Predsjednica i predsjednik Vlade izrazili su uvjerenje kako će djelovanje zajedničkog gospodarskog odbora biti preduvjet za daljnju konkretizaciju gospodarske suradnje, kao i potpisivanje Memoranduma o suradnji dviju gospodarskih komora. Razgovaralo se i o Inicijativi triju mora koja uz političku, društvenu i gospodarsku ima i važnu energetsku komponentu.

Ocijenjeno je kako je povezivanje sjevera i juga Europe jamac političke i gospodarske stabilnosti država uspravnice. Predsjednik Vlade Države Katar naglasio je velike mogućnosti za građevinske kompanije te je istaknuta namjera unapređenja suradnje. Istaknut je i veliki potencijal Hrvatske kao izvoznika prehrambenih proizvoda s obzirom da je Hrvatska jedna od prepoznatih država proizvođača hrane s halal certifikatom.

Razgovaralo se i o daljnjem jačanju obrambene suradnje posebice na područjima obuke i vojne industrije koja je međunarodno prepoznata i cijenjena. Važan naglasak u razgovoru stavljen je i na područje jugoistoka Europe te sigurnosne, političke i gospodarske izazove tog područja, kao i na krizna žarišta na Bliskom istoku, posebice Siriju i Irak.

Razgovarali su i o dijalogu civilizacija kultura i vjera, pri čemu su izdvojili položaj islamske zajednice u Hrvatskoj koji može biti primjerom i za druge europske države. Sastanku su prisustvovali i muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, kontraadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS RH i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Komentiraj