PREDSJEDNICA: Pupovac mora shvatiti da mu je glavni grad Zagreb, a ne Beograd

Podijelite članak

Predsjednica RH Kolida Grabar-Kitarović komentirala je u Dnevnika HRT-a nedavne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine te izjave Milorada Pupovca koje su izazvale buru reakcija.

Izvor: Media servis

Na pitanje o nedavnim incidentima kod Knina Grabar-Kitarović rekla je da su institucije reagirale vrlo brzo.

”Riječ je o incidentu koji se još uvijek istražuje. Policije je poduzela sve potrebne radnje, izašli su na teren, napravili istragu, privedene su osobe, podignute su prijave protiv tih osoba, međutim istraga još traje. Ono što ste me pitali jesam li u kontaktu s nadležnim službama, naravno da jesam. Izvješća primam, međutim istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata”, rekla je predsjednica pa istaknula:
”Moram reći da nasilje uvijek i svugdje osuđujem. Osuđivala sam ga i osuđujem. Ali želim isto tako vrlo jasno reći da se ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje”, rekla je za HRT.

Dodala je da neće dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer ”vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netoleranciju i izgreda i takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti”.

 

Osvrnula se i na izjave Milorada Pupovca o tomu kako je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji. Kaže – ta je izjava u najmanju ruku bezobrazna, ali i vrlo neodgovorna.

 

”Gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj , hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd”, kazala je predsjednica.

Komentiraj