PREDSJEDNICA: Odnosi Srbije i Hrvatske nisu napeti – postoji retoričko sučeljavanje

kolinda grabar kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastali su se na marginama Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Razgovaralo se, kako doznajemo, o bilateralnim odnosima dviju država, no ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju, kojoj Hrvatska blokira otvaranje poglavlja 23 dok Beograd ne

ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom. Nakon susreta s Vujčićem predsjednica je rekla:

”Ako pogledate odnose na ovom prostoru jugoistočne Europe prije 20 godina postigli smo velik napredak ali ima razdoblja kad se vratite nažalost unatrag. Iznenađena sam i u Hrvatskoj podjelom i ideologizacijom svakog aspekta života. Svi naši građani žele posao i plaću. Moramo zadržati mlade ljude. Moguće je i vidjet ćete iskorake uskoro. U Sarajevu će u svibnju biti sastanak Brdo-Brijuni  i tada ćemo opet razgovarati”, rekla je ona.

Upitana o odnosima Srbije i Hrvatske predsjednica kaže kako nisu tako napeti kao što se čine.

”Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje. Bitno je razumijevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osjećaju sigurno”, kazala je.
Razgovor je trajao desetak minuta.