PREDSJEDNICA O VOJSCI NA GRANICI: Zbog takve sam inicijative napadana, posebno iz SDP-a

Podijelite članak

Nakon što je predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio da bi uz policiju na granici trebala biti i vojska i tako štititi hrvatske građane, oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Priopćenje Ureda predsjednice prenosimo u cijelosti:

“Upravo je moja inicijativa potaknula zakonske izmjene iz ožujka 2016. kojima je u Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu u obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice. To je moguće naravno samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili Vlada ocijeni da to sigurnosni i/ili humanitarni razlozi zahtijevaju.

Bila sam zbog takve inicijative tada izložena salvama potpuno neosnovanih kritika, prvenstveno iz redova SDP-a, koji je očito smatrao kako Hrvatska i dalje treba nadzoru svoje granice pristupiti krajnje neodgovorno kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića.

Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije, koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati”.

Podsjetimo, Miroslav Škoro tijekom konferencije za medije govorio je i o migrantskoj krizi.

“Tako da, uz dužno poštovanje i zahvalu hrvatskoj policiji, moramo upozoriti da je primarni zadatak države da štiti svoj teritorij i građane. Bilo bi dobro razmisliti o tome da i druge službe koje su educirane za zaštitu ustroja države, imovine i građana, budu uključene u ovaj proces dok ne bude prekasno, na način da pomognu policiji. Pritom mislim na oružane snage Republike Hrvatske”, kazao je Škoro.

Na Škorinu konferenciju odgovorio je i MUP, a potom je i Škoro uzvratio.

Komentiraj