PREDSJEDNICA IZ VUKOVARA: Ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još nije dalo pravorijek

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u Vukovaru na 28. obljetnici pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Osvrnula na nezadovoljstvo zbog neriješenih slučajeva ratnih zločina u Vukovaru pa uputila kritiku pravosuđu zbog sporosti u rješavanju predmeta ratnih zločina.

“Nisam ni ja zadovoljna radom institucija, sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe, ovo vam iskreno kažem kao čovjek, ali i kao predsjednica Republike Hrvatske jer jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe nije još dalo pravorijek ni o Vukovaru ni o Borovu Selu ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele”.

Grabar Kitarović je istaknula da se često pokušava staviti u cipele vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i hodati ulicama i razmišljati kako se on osjeća kada susreće poglede tih ljudi koji očekuju od njega da se nešto dogodi i da se postigne pravda.

“Zalažemo se za međunarodne sudove koji to trebaju procesuirati,a još nismo riješili stanje u vlastitoj kući, zatvorili rane iz Domovinskog rata, pronašli naše nestale kako bi mnoge hrvatske obitelji mogle zatvoriti to pitanje. Bol neće prestati, ali bar će postojati utjeha da su počinitelji kažnjeni i tek tada se može krenuti u ono što svi želimo – bolji i prosperitetniji Vukovar “.