PREDSJEDNICA ČEKA KONZULTACIJE: Pregovori još nisu gotovi

Kolinda Grabar Kitarović

Živo je i danas bilo u središnjici HDZ-a, a nakon što je sinoć završena treća runda pregovora s Mostom. Predsjednik HDZ-a jutros je došavši u stranku tek otkrio da bi nova Vlada mogla imati četiri potpredsjednika.

Sastanci po radnim skupinama nastavili su se, a sve ususret sutrašnjim konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ona je pak danas primila i službene rezultate izbora.

HDZ i Most usuglasili su pet od sedam uvjeta za suradnju: sporni su gospodarski pojas i pretplata HRT-a, no kako je naglašeno, i u to će se ići s jasnim hodogramom. Također, šef HDZ-a Andrej Plenković sinoć je Mostu predložio ustroj buduće Vlade, a odgovor se čeka budući da u Mostu prijedlog moraju proučiti. Plenković nije htio jutros o detaljima tek je na pitanje o izgledu Vlade otkrio da bi ona mogla imati četiri potpredsjednika.

“Izgleda slično kao i danas. Ne možete biti baš hiperkreativni da Vladu toliko promijenite. Išlo bi se za određenim razdvajanjima i spajanjima resora, ali u postojećim okvirima”, kazao je šef HDZ-a.

Razdvajali bi se neki resori, spajali drugi, a ono što je za sada izvjesno jest da bi se Ministarstvo gospodarstva moglo razdvojiti na gospodarstvu i energetiku. Na taj bi se način, uvjetno rečeno, zadovoljili apetiti i HDZ-a i Mosta jer je i jednima i drugima bitan taj resor. Aktualni ministar gospodarstva Mostovac Tomislav Panenić.

“Sve opcije mogu biti, može biti i bez Ministarstva gospodarstva… šalim se”, rekao je Panenić. Jedna od većih razlika u programu Mosta i HDZ-a je PDV, no Plenković ističe da bi se tu trebali dogovoriti te da će njegova stranka izaći s cjelovitom poreznom reformom.

“U prvoj fazi porez na dobit, porez na dohodak, ideja da se smanji stope PDV-a. Ići će u drugoj godini mandata na 24 posto, a onda pri kraju mandata na 23 posto. Ključan aspekt porezne reforme je njezina cjelovitost, koherentnost i taj aspekt ide za rastarećenjem hrvatskih poduzetnika i za većim primanjima hrvatskih građana”, objašnjava Plenković, a prenosi Media servis.

Ipak dok se sve ne dogovori i riješi, Andrej Plenković od Mosta neće dobiti potpise. Njega to ni ne brine jer je još jučer poručio da će sutra na konzultacije otići bez njih te njezino povjerenje tražiti kad dogovor bude stabilan. No da ne treba brinuti i da će možda već do sutra imati potrebnih 76 uvjeravali su danas Plenkovićevi najbliži suradnici Damir Krstičević i Davor Ivo Stier.

Stier je također rekao i da će se s manjincima sigurno voditi razgovori. Hoće li onda do sutra imati njihovih osam potpisa?‘Rekli smo da očekujemo vladu HDZ-a i Mosta koju će, očekujemo, podržati i zastupnici nacionalnih manjina”, rekao je Stier.

Kako bilo, kod predsjednice će svi oni, kao i oporbeni zastupnici, sutra biti na konzultacijama, a nakon što je danas primila službene rezultate izbora.