PREDSJEDNIK O RATU U UKRAJINI: Biti na strani slabijeg je građanska i kršćanska dužnost

Predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Švicarskoj, gdje se drugog dana sastao sa švicarskim predsjednikom Ignaziom Cassisom. Tema razgovovora između dvojice predsjednika bila je i ruska agresija na Ukrajinu.

Izvor: Media servis

”Biti na strani slabijega u ovakvom sukobu ili sličnom je i građanska dužnost i dužnost fair playa, tko god se bavio sportom zna što je fair play, a i kršćanska dužnost. Znam da to zvuči malo zatvorno i nije previše inkluzivno, ali mislim će razumjeti što pod tim mislim i oni koji su vjernici i koji nisu”.

Cassis i Milanović su potom odgovorili na pitanje je li Švicarska prekršila stoljetnu neutralnost, što je temelj njihove vanjske politike, kada su uveli sankcije Rusiji. Švicarski predsjednik poručuje da neutralnost ne znači i neutralnost vrijednosti.

“Na europskom kontinentu agresija Ruske Federacije na Ukrajinu je najflagrantniji primjer i jedini primjer nakon Drugog svjestskog rata kršenja međunarodnog prava. Prema tome i švicarska vlada je reagirala na najprimjereniji način, a to je da je donijela sankcije, iste one koje je donijela i EU, jer sankcije mogu imati najznačajniji utjecaj na odvijanje rata”.

“Švicarska je manirom ni mesara ni krojača, nego eksperta za satove mjerila i napravili su mali pomak. Ne mislim da je Švicarska odstupila od svoje politike neutralnosti. To je moje akademsko mišljenje. Mislim samo da je inteligentno tumači”, odgovorio je Milanović i rekao da su razgovarali i o Zapadnom Balkanu te o izbornom zakonu u BiH, ali o Srbiji i njenom opredjeljenju, kao i o tome da je vrijeme da sve države priznaju Kosovo.