PREDRAG ŠUSTAR: Buduća vlada će inzistirati na cjelovitom Zakonu o sportu

predrag šustar

Uoči sjednice Vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar osvrnuo se na jučeršanje nerede na zagrebačkom Borongaju uoči utakmice Lige prvaka u kojima je, prema izjava očevidaca skupina od 50-ak navijača Dinama napala Juventusove pristaše.

Na pitanje smatra li to svojim propustom jer za njegova manadata nisu izglasane nužne zakonske izmjene.

“Još treba tu dosta napraviti, na čemu će buduća administracija inzistirati, a to je novi cjeloviti Zakon o sportu”, rekao je tehnički ministar sporta, a prenosi Media servis.

Očito je da se nitko nije uhvatio u koštac s time zbog određenih interesnih skupina?

“Ova vlada je imala vrlo malo efektivnog vremena. Ja sam siguran da će iduća vlada imati mir. U vremenu od četiri godine i u tom razdoblju dužni smo građanima zaštiti sport koji ima svoj etos i uspjeh sportaša, a svi koji remete taj etos moraju biti odstranjeni i udaljeni od sporta tkogod to bio”, odgovara Šustar.

Tehnički ministar Šustar komentirao je i situaciju na Filozofskom fakultetu. Na upit je li dobio očitovanje od Filozofskog nakon što je rektor Boras od Ministarstva znanosti zatražio očitovanje o ugovoru o radu dekana Previšića, Šustar je kazao da će vrlo brzo donijeti odluku.

“Pred nama je akademska godina i budite sigurni da ću ja vući potez koji je takav da jamči mirni ulazak u novu akademsku godinu. Pozivam sve strane da ne talasaju bespotrebno, nego da se odgovorno ponašaju. To vrijedi za sve nas”, poručio je Šustar.

Šustar poručuje da se hrvatska sveučilišta moraju okrenuti modelu europskog sveučilišta koji ima veću razinu funkcionalne i pravne integracije.

“Krajnje je vrijeme da se reforma školstva odnosi se i na visoko školstvo”, objašnjava Šustar. “Takvo nešto se ne smije odgađati jer se vidi po rang listama kako loše stojimo. Te rang liste su nešto što budući studenti gledaju. Predstoji nam prihvatiti tu promjenu i da krenemo u reformu od predškolskog razdoblja, ali i da uključuje Sveučilišta”, rekao je Šustar.