PRED TURISTIČKU SEZONU: Hoće li i koliko skočiti cijene za godišnje odmore?

Rast cijena i inflacija zasigurno će utjecati na naše potrošačke navike. U svijetlu nadolazeće turističke sezone, u Hrvatskoj udruzi turizma ne očekuju da će poskupljenja poremetiti glavne godišnje odmore domaćih i stranih gostiju.

Njihov direktor Veljko Ostojić u razgovoru za Media servis ističe da će nova sezona biti dobra, osim ako se ne dogodit nešto neočekivano. Govoreći o cijenama smještaj, pomaka, kako kaže, neće biti, jer su one ranije definirane. Druga stvar su cijene ugostiteljskih usluga, ističe naš sugovornik.

“Neminovno je da će se poskupljenje namirnica i energenata odraziti na konačne cijene, no ja vas uvjeravam da nitko ne želi imati praznu terasu. I dizanje cijena ima određene limite i sigurno da će vlasnici i voditelji takvih objekata balansirati na rubu prihvatljivosti”, kaže Ostojić.

Zbog toga je Hrvatska udruga turizma Vladi uputila prijedlog vezano za ublažavanje rasta cijena električne energije u turističkom sektoru, otkriva Ostojić za Media servis.

“I vjerujemo da će se naći određena formula koja će objektivno evaluirati ukupan proces i stanje na tržištu električne energije, a nemojmo zaboraviti da Hrvatska s vlastitim izvorima pokriva oko 80 posto domaće potrošnje”, objašnjava Ostojić.

“Svi smo svjesni da će do povećanja cijena električne energije doći, no nadajmo se da proizvođači neće dizati cijene od onoga što je realno potrebno”, zaključuje Ostojić za Media servis.