PRED GRADSKU SKUPŠTINU: Što sve Bandić nudi u proračunu, što će se raditi i čemu se nada

Podijelite članak

Milan Bandić

Prijedlog gradskog proračuna za 2017. godinu stiže sutra pred zastupnike zagrebačke Gradske skupštine. On je ove godine rađen bez smjernica o ekonomskoj i fiskalnoj politici. Zašto?

Izvješće: Kristina Bokanić (Media servis)

Pojašnjava pročelnik za financije Slavko Kojić: “Promjene Zakona uzrokuju smanjenje prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave pa tako i Gradu Zagrebu, u visini od 650-750 mijuna kuna.Nemoguće je zamisliti da im se ne osiguraju mjere kompenzacije kojma bi se taj negativan učinak kompenzirao”.

Sličan postupak učinila je i Kukuriku vlada, pa su se jedinice lokalne i regionlane samouprave snalazile kako su znale i umile, kaže Kojić.”Ja ne vidim alternative. Država mora naći način kako kompenzirati taj negativan učinak. Samim time smo i radili proračun kao da će taj čin biti učinjen, prema tome proračun je i povećan za nekih 155 milijuna kuna i sada iznosi 7 mlrd 300 milijuna kuna bez proračunskih korisnika koji sudjeluju još sa 1,8 mlrd tako kad se to zbroji dobije se devet milijardi i nešto”, kaže Kojić.

Osvrnuo se Kojić i na poreznu reformu. Smatra da je ona dobra, jer uvodi reda, iako smanjuje prihode jedinicama lokalne i regionalne samouprave. No vjeruje da će Vlada kompenzirati negativne učinke lokalnim jedinicama. Pred zastupnike će sutra i prijedlog gradske uprave da se mjesnim samoupravama povećaju ovlasti, ali i sredstva iz proračuna. Prema prijedlogu gradonačelnika, mjesnim samoupravama smiješi se 15 posto sredstava iz gradskog proračuna. Ima li gradska blagajna novca za to? Kojić tvrdi da ima.

“Ne radi se o uzimanju negdje pa davanju. Radi se o realokaciji. Povećava se sa sadašnjih 280 na preko 600 milijuna kuna.”

Bit će zanimljivo vidjeti stav kluba HDZ-a, HSP AS i BUZ-a oko gradonačelnikovih prijedloga, budući da im se Bandić zamjerio kada je promijenio ploču pa nije podržao prijedlog Andrije Mikulića za preimenovanjem Trga maršala Tita. Bandić je i ovaj put uvjeren da će njegovi prijedlozi proći.

“Očekujem podršku svih gradskih zastupnika koji su za boljitak Grada, a to se odnosi i na HDZ. Očekujem podršku i kolega i SDP-a, za tri puta veća sredstva mjesnoj samoupravi. Ako ništa drugo trebaju glasati zato što se dijelom razvlašćuje gradonačelnik”, kaže Bandić.

Na dnevni red sutrašnje sjednice stiže i gradonačelnikov prijedlog sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada. Prema tom prijedlogu, u prvoj zoni grad bi sufinancirao obnovu pročelja sa 80 posto sredstava, u drugoj zoni sa 70, u trećoj zoni sa 60 posto.

“Sad se ja pitam. Tko će to odbiti. Skoro nitko. Bit ću još grublji. Bedak. To je poklon svih nas boljem izgledu Grada, jer ćemo se složiti da su fasade i grafiti jedan od najvažnijih problema Grada” uvjeren je Bandić.

Prve tri koje će se obnoviti po tom modelu su zgrade na Britancu, ili kako ga gradonačelnik samoinicijativno zove Iličkom placu.”Skela ide za dva tjedna, Nazorova 1, Ilički plac 7 i Nazorova 5. Kad uredimo park, šetnicu, instalaciju u Parku, koja će biti izraz iz povijesti, kad to sve uredimo, ono ruglo tamo ne smije opstati i po tom modelu će biti uređen prve tri fasade na Iličkom placu” opisao je Bandić.

Očekuje da će većina Zagrepčana aplicirati za mjeru obnove fasada, pa će, kaže, biti i novih zapošljavanja.”Očekujem toliki odaziv građana da ćemo naredih godinu dana zaposliti svu građevinsku operativu, a morat ćemo je potražit i vani” uvjeren je Bandić.

Krenuo je Bandić, čini se, u tihu kampanju za predstojeće lokalne izbore, jer osim fasada, u prioritetne projekte, koje prema vlastitim riječima, namjerava pokrenuti do polovice iduće godine, naveo je žičaru na Sljemenu, tramvajska pruga Zagreb – Zračna luka Zagreb, rotor u Remetincu, puni profil Radničke ceste, vodni priključak za svaki dom u gradu te besplatni internet na području cijelog grada.

No još uvijek ne zna kako riješiti problem situaciju s otpadom, osobito nakon što je sud potvrdio da Zagreb na nezakonit način naplaćuje odvoz otpada.”Ja ne bih rekla da smo mi nezakonito naplaćivali otpad. Naplaćivali smo ga u skladu sa cjenikom i odlukom Skupštine. Izmjene su nastupile kad je donesena presuda, odnosno objavljena” rekla je predsjednica Uprave ZG Holdinga Ana Stojić Deban.

Glavna izmjena odnosi se na stanove u kojima nitko ne živi tri ili više mjeseca – oni račune za otpad više neće dobivati. Što se tiče načina obračuna odvoza otpada i cjenik ostaju isti, dok Holding i nadležni gradski uredi ne pronađu novi model naplate, pokušala je pojasniti Stojić Deban.

Ni Bandiću nisu bila jasna pitanja pa je, kako je sam rekao, odgovorio javnosti “kao seljak”.”Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je sa kvadrata prešao na volumen. 80% njih još vozi po kvadratu. Sad smo mi krivi što smo smanjili račune i prešli na volumen. Bilo je previše, a sad pljačkamo jer vozimo prazne kante, pa što je previše, previše je” kaže Bandić.

Poručio je prisutnoj predsjednici Holdinga i šefici Čistoće da naprave preustroj Holdinga i da polovicu vozača Čistoće prenamijene na neko drugo radno mjesto.”Ako budemo imali 5 kanti doma, pa recikliramo kako treba, ostat će nam 15-20 % smeća pa će nam biti dovoljan i jedan odvoz, a dvije trećine vozača radit će nešto drugo i ja živim za taj dan” kaže Bandić.

Što se tiče uklanjanja drveća iz Gajeve, Bandić kaže.”Kao da se radi o djeci. Ja sam bolesno zaljubljen u ekologiju. Ja sam bolesnik i nećemo rezati drveće makar strši 10,12 cm korijen u zrak. Ostavili smo ih. Odsjekli smo bolesno drveće” tvrdi Bandić.

Gajeva će u punom profilu biti puštena u promet sutra poslijepodne. Odbacio je Bandić optužbe da udruga Preporod postaje produžena ruka njegove stranke pa je za sve buduće optužbe na njegov račun unaprijed dao odgovor.

“Do 21.5. iduće godine ja ću imati desetero vanbračne djece. Sve udruge će preuzeti članovi moje stranke i manjina, a ja niti imam vanbračne djece niti preuzima udruge, to je pitanje deplasirano” uvjerava Bandić.

Komentiraj