PRAZNOVJERJE: Zanimljiva narodna vjerovanja diljem svijeta

bijeli zec

U raznim zemljama svijeta različito je narodno vjerovanje ili praznovjerje. Donosimo vam nekoliko zanimljivih narodnih vjerovanja s različitih strana svijeta.

U Italiji i Portugalu tako se vjeruje da hodanje unatrag priziva lošu sreću. Praznovjerje se vezuje za priču da hodanje na taj način pokazuje đavolu put kojim će donijeti tugu.

U BiH se nokti ne režu utorkom, niti se ide frizeru, a zviždanje u kući u Rusiji donosi lošu sreću.

Da boje mogu privući munju vjeruje se na Filipinima, pa se tako odjeća crvene boje ne nosi dok traje nevrijeme.

U Ruandi se vjeruje kako ženama koje jedu kozje meso može izrasti brada ili mogu postati jako tvrdoglave. A govori se da je to sve poteklo od čovjeka koji je želio ukusno meso samo za sebe.

Ime Carlosa Menema, bivšeg predsjednika Argentine, tamo se ne spominje, jer je bio toliko loš predsjednik da se vjeruje da njegovo ime predstavlja kletvu koja nosi neuspjeh.

U Japanu pak slučajno razbijena boca donosi sreću, a u Velikoj Britaniji i SAD se vjeruje da će izgovaranje “zeče, zeče“ ili “bijeli zec“ svakog prvog u mjesecu, utjecati na napredak i uspjeh u tom mjesecu.

U Rusiji se nošenje prazne kante po ulici smatra donošenjem loše sreće, a na Kubi uvijek ima razloga za još jedno piće. Kubanci vjeruju da, kad izgovorite “ovo mi je posljednje piće“, izazivate sudbinu i prizivate smrt.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!