PRAVOSLAVNI VJERNICI SLAVE USKRS: Kršćanski poglavari pozivaju na mir

Vjernici koji se ravnaju po julijanskom kalendaru slave Uskrs. Mnogi Ukrajinci su prvi put u Hrvatskoj proslavili blagdan, dok su njihovi sunarodnjaci u Kijevu obilježili pravoslavni Uskrs uz molitve za one koji se bore kao i sve zarobljene, na mjestima poput Mariupolja.

Izvor: Media servis

“Molimo da se što prije uspostavi mir i da se sve izbjeglice vrate svojim kućama” poručio je u uskrsnoj poslanici patrijarh Porfirije.

“Stoga molimo Uskrsloga Gospodina da se što prije i bezuvjetno uspostavi mir, da prestanu patnje i da se sve izbjeglice vrate svojim kućama. Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje. I dok sile ovoga svijeta vode nemilosrdne ratove, većinu patnje podnosi običan čovjek.”

Vjernicima je Uskrs čestitao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Rekao je da je uskrsni dar mira „unutarnja preobrazba našeg života. “Po njemu, istinski mir pripada svima koji se usude ući u dubinu bića i pronaći sliku Božju u kojoj smo stvoreni, a koja je tako često “osakaćena ljudskim zlom i mržnjom”.”

Tradicionalnim pozdravom “Hristos voskrese” čestitku pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj uputio je cijeli državni vrh. Predsjednik Republike Zoran Milanović podsjetio je na vjerovanje i nadu da dolazi bolje sutra i pobjeda dobra, usprkos nedaćama i teškoćama s kojima su ljudi suočeni.

Premijer Andrej Plenković zaželio je da Uskrs bude nadahnuće i ohrabrenje u prevladavanju predstojećih izazova i kušnji. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je na solidarnost, milosrđe, međusobno razumijevanje i poštivanje različitosti u vrijeme neizvjesnosti, podjela i rata na istoku Europe.

Iz Katedrale sv. Sofije u Kijevu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je uskrsnu poruku u kojoj moli Boga da “spasi sve Ukrajince”.

“Molimo Boga za veliku milost da ostvarimo naš veliki san , za dan kada će u Ukrajinu doći veliki mir, a s nime i vječni sklad i blagostanje”, istaknuo je Zelenski.

A prva nedjelja nakon Uskrsa u katoličkoj crkvi se naziva Mladi Uskrs, Mali Uskrs ili Bijela nedjelja. To je nedjelja kada se Isus ukazao svojim učenicima. U današnjoj propovijedi papa Franjo je podsjetio kako učenicima koji su ga napustili, Isus daje milosrđe koje pruža radost i utjehu te traži da budu djelatnici milosrđa.

Cijelu je Crkvu – istaknuo je – Isus učinio znakom i oruđem pomirenja za ljudski rod.” I zapitajmo se: ovdje gdje živim, u svojoj obitelji, na poslu, u svojoj zajednici, promičem li zajedništvo, jesam li tkalac pomirenja? Zauzimam li se za smirivanje sukoba, kako bih donio oprost tamo gdje vlada mržnja, i mir gdje postoji ogorčenost? Ili padam u svijet ogovaranja koje uvijek ubija?”