PRAVO NA POBAČAJ I PRIZIV SAVJESTI: Hrvatska je i u vrijeme Tita imala ljudski, razuman zakon

Slučaj Mirele Čavajde, kojoj nije omogućen prekid trudnoće iako za to postoje i zdravstveni i zakonski uvjeti, ponovno je istaknuo probleme s kojima se brojne žene susreću kada je u pitanju zakonom garantirano pravo pobačaj.

Izvor: Media servis

I danas su uslijedile brojne reakcije na tu temu, a slučaj je komentirao i predsjednik Zoran Milanović.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata zahtijeva od Ministarstva zdravstva da hitno i bez odgode pošalje uputu, smjernice i protokol bolnicama za postupanje u svim slučajevima vezanim za pobačaj. Predsjednica Jasna Karačić u razgovoru za Media servis upozorava da su zakoni kojima se bolnice vode nekoordinirani i nepovezani te da ih svatko tumači na svoj način. Kritična je prema resornom ministru Viliju Berošu i reakciji Ministarstva zdravstva na spomenuti slučaj.

“To je čisto da on sa sebe makne odgovornost na neki način. Problem je puno veći, međutim ako onda već ne rade onda treba riješiti sporazumno sa Slovenijom, pa da onda šalju tamo pacijentice, ako Hrvatska kaže mi za to nemamo zakone i ne možemo riješiti, a ne ostaviti na neki način bez zdravstvene zaštite.”

Kritike na račun bolnica i priziva savjesti stigle su i od oporbenih zastupnica koje su se okupile u Saboru. Ministar zdravstva Vili Beroš mora hitno objaviti podatke o broju liječnika s prizivom savjesti, poručuju iz stranke GLAS.

Predsjednica Anka Mrak Taritaš za Media servis kaže kako liječnici imaju pravo na priziv savjesti, ali…

“Žene imaju pravo na adekvatnu medicinsku pomoć. Ova gospođa je bila dovoljno hrabra da govori o problemima, ali koliko ima onih koje nisu bile hrabre i morale pomoć potražiti u Ljubljani.”

Cijeli slučaj danas je iz Istre komentirao i predsjednik Milanović…

“Hrvatska je u vrijeme maršala Tita i te ekipe usvojila jedan ljudski, razuman zakon i sada vidimo jednu konzervativnu regresiju. Ja razumijem da ima liječnika, ginekologa koji ne žele raditi pobačaj. Ne mogu ih osuditi zbog toga, ali mogu pitati – gdje je država, koja će osigurati, posebno u ovakvim ekstremnim slučajevima, zaštitu žena. Nadam se da ministar i ja razmišljamo isto, a Plenković se vjerojatno sakrio pod stol.”

Jučer je reagiralo i Ministarstvo zdravstva, a u priopćenju poručuju da svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na prekid trudnoće nakon deset tjedana na temelju medicinskih indikacija.

Nakon što je ovaj slučaj dospio u javnost Mirela Čavajda primljena je u bolnicu Merkur. Dokumentacija se sada hitno šalje na etičko povjerenstvo u KBC Rebro.

“Sada opet čekam”, rekla je Čavajda u izjavi za N1.

Dodaje da je istupila u javnost zbog drugih žena. Ako mišljenje povjerenstva bude negativno, zaključuje da će otići u Sloveniju gdje ima dogovoren prekid trudnoće.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!