PRANIĆ, GRADONAČELNIK VRGORCA: Čemu politiziranje Tina Ujevića – za 6 dana od ministarstva tek 10 tisuća kuna

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca (Foto: Facebook)
Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca (Foto: Facebook)

“U Vrgorcu su na lokalnim izborima pobijedili mladići iz tzv. nezavisne liste, po zanimanju inženjeri ponikli u krilu SDP-a”. Loše su nas oklevetali domaći dušebrižnici, jer moj zamjenik je ponikao iz krila HDZ-a – piše na svojoj Facebook stranici agilni gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, koji upozorava kako se i s manifestacijom u čast Tina Ujevića politizira i ukazuje na sramotno mali prinos Ministarstva kulture.

Prenosimo objavu Ante Pranića u cijelosti:

ČEMU POLITIZIRANJE TINA UJEVIĆA?

Očito u ovom gradu ništa ne može proći bez politike pa tako ni kulturna manifestacija “S Tinom u Vrgorcu”. Zadnja večer je protekla kao i svih godina do sada. U skladu sa financijskim mogućnostima.

Iako smo prijavili manifestaciju na program Ministarstva kulture za sufinanciranje u vrijednosti 55 000 kn, dobili smo svega 10 000 kn za 6 dana Programa. Druge manifestacije po stotine tisuća kuna sufinanciranja, a Tinovi dani svega 10-15 tisuća od Ministarstva kulture. Ista priča zadnjih 5-6 godina. Iz objavljene slike se sve vidi. Očito toliko cijene ostavštinu Tina Ujevića.

Bez obzira na sve, mi smo razinu zadržali iako smo osim organizacije i financijske konstukcije za ovogodišnju manifestaciju trebali vratiti preko 50-ak tisuća kuna ostavštine bivšeg ravnatelja GKS-a. Kao gradonačelnik nastojao sam biti na svim danima. Žao mi je što više gradskih vijećnika, naročito iz redova kritičara, nisam uočio na danima kulture. Ako nešto kritiziraš, valjda bi to trebao i viditi.

Žao mi je što Ministarstvo kulture očito ne cijeni više našeg Tina Ujevića. Žao mi je što predstavnici SD županije nisu bili nazočni na zadnjoj večeri iako su dobili službeni poziv 26.6. mailom u 10:18 sati bez obzira što SD županija nije sufinancirala manifestaciju ni lipom. Protokol gradonačelnika je identičan svake godine pa i ove, žao mi je što nisam popio kavu sa gospodinom Vidmarovićem, predsjednikom Društva hrvatskih književnika da mu na sve okolnosti ukažem.

Drago mi je da smo se danas čuli i u telefonskom razgovoru sve činjenice usaglasili. Nimalo se ne ljutim na njegovu izjavu: “U Vrgorcu su na lokalnim izborima pobijedili mladići iz tzv. nezavisne liste, po zanimanju inženjeri ponikli u krilu SDP-a”.

Loše su nas oklevetali domaći dušebrižnici, jer moj zamjenik je ponikao iz krila HDZ-a. Možda smo baš zbog toga dobili 60% povjerenja prije mjesec dana ili nas narod jednostavno voli jer radimo puno, a imamo najmanje plaće u RH pa nekada i kavu zaboravimo. Moramo raditi ako mislimo sanirati dugove, pokrenuti investicije pa će biti novaca za kulturu.

Dok god Ministarstvo kulture daje 10 000 kn za 6 dana kulturnih manifestacija u znaku Tina Ujevića , Županija 0 kn, a ministar financija uskraćuje pomoć brdsko-planinskom području, program će biti usklađen sukladno našim vlastitim mogućnostima. Srezali smo troškove reprezentacije do te mjere da smo čak i sami Dan Grada i svečanu sjednicu organizirali za svega par tisuća kuna jer nismo u prilici da se ponašamo kao pijani krčmari po sistemu “netko drugi će to platit”.

Moramo biti skromni radnici jer jedino rad može rezultirati obnovom rodne kuće Tina Ujevića kao kulturnog centra. Mijenjali su se ministri i jedne i druge opcije, ali ugovori na 10-15 tisuća kuna pomoći za 6 dana manifestacije su isti. Očito se toliko cijeni Tin Ujević. U trenutku kada porezni prihod pokriva smanjene plaće, vraćaju se stari dugovi, a istodobno dobiva pomoć od 10 000 kn za 6 dana programa, zajedno sa gospodinom Vidmarovićem u današnjem razgovoru konstatirali smo onu našu staru poslovicu; koliko para toliko i muzike, iako nije u šoldima sve. Dokazale su to domaće snage u glasu, gitari i violini.

PISALI SMO:

GRADONAČELNIK VRGORCA: Neka se politička elita srami – “nakesali” se dobro, a mlade razbacuju po Europi  – čitajte OVDJE.

Komentiraj