PR NAJAMNICI: Lazar Grujić – Kaznene sankcije za one koji kroz ankete šire lažne vijesti

STRANKA UMIROVLJENIKA: Ne trebamo premijera retoričkog 'alfa mužjaka' kojem su svi papci

Piše: Lazar Grujić

Kao što smo u nekoliko navrata upozoravali najnoviji rezultati europarlamentarnih izbora potpuno su razotkrili svu promašenost predizbornih anketa, kaže Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirpovljenika.

Stoga je krajnje vrijeme da postanemo jedna ozbiljna država i na tom polju te poduzmemo odgovarajuće korake. Jedan od njih je uvođenje kaznenih sankcija za širenje lažnih vijesti i uznemiravanja javnosti. Uvjereni smo kako bi tada većina šarlatanskih i nestručnih agencija dobro razmislilo o uključivanju u ovaj vrlo odgovorna i zahtjevan posao.

S druge strane očigledno je kako su ovi posljednji izbori pokazali kako je glavni cilj bio glorificirati HDZ a denuncirati SDP te sve ostale opcije anulirati. Stoga se može zaključiti kako su ispitivači javnog mnijenja u funkciji vladajuće opcije za što su odlično honorirani. Bi li im se isplatilo i nadalje objavljivati lažna izvješća i platiti kazne ovisi o tome koliki im je honorar od političkih stranaka.

Kako mi u Stranci umirovljenika često volimo naglasiti ovi moderni plaćenici su sigurno sposobni daleko više uprihoditi i iznuditi od svojih klijenata a osobito kada su ovih dana i povećali limit za financiranje političke promidžbe. Sukladno tome jedini način da se ovakvim obmanama stane na kraj drakonska je mjera ukidanje najamnih agencija pojedinih političkih opcija. Bolje i ovako nego da i nadalje svjesno dezinformiraju narod i birače tj. prodaju se za Judine škude. S druge strane ako su pošteni, ali nemaju dovoljno stručnog znanja, ili su zaposlenici kupili diplome, također nema opravdanja za njihov daljnji rad.

Naravno kako postoje i drugi načini da se regulira ovo područje djelovanja ispitivanja ljudskog mišljenja no želja nam je naglasiti kako je potrebno vrištati da bi se nešto promijenilo. Pri tome nam nije cilj unajmiti strane agencije poput Gallupovog instituta već domaću pamet i znanje upotrijebiti racionalno, pošteno i korisno za naše biračko tijelo, demokraciju i politički prosperitet. Stvarno je dosta političke prostitucije u Hrvatskoj koja je započela javnom kupovinom saborskih ruku do prikrivenog upravljanja tzv. nezavisnim agencijama za odnose s javnošću.

U krajnjem slučaju ne kaže se uzalud tko se mača laća od njega i pogine kao što je i HDZ na ovim izborima potučen do nogu. Željeli li to oni priznati ili ne realnost se ne može izbjeći, a možda shvate da im je bolje posvetiti se samo sebi, a ne podmetati kukavičja politička jaja, polirati korupcijsku Borg aferu ili bacati klipove predsjedniku najveće oporbene stranke.

Napomena:

Na naslovnici članka je graf, na osnovu posljednjeg istraživanja kojeg je od 28. travnja do 22. svibnja ekskluzivno za N1 Televiziju provodila tvrtka Oraclum na čelu s dr. sc. Vukom Vukovićem sa Sveučilišta u Oxfordu.

HDZ je po tome na izborima za Europski parlament mogao imati daleko najviše razloga za zadovoljstvo – iako u blagom padu i dalje osvajaju 6 mandata u EP, što je daleko od istine.

Komentiraj