POZNATI SU SVI DETALJI: Sprovod kraljice Elizabete II. bit će 19. rujna

Sprovod britanske kraljice Elizabete II održat će se u ponedjeljak, 19. rujna. Prije toga tijelo kraljice, koja je preminula u četvrtak, 8. rujna, četiri će dana ležati u Westminster Hallu kako bi javnost mogla odati počast. Detalji priprema za sprovod kraljice objavljeni su na web stranici Kraljevske obitelji.

“Državni sprovod njezinog veličanstva kraljice održat će se u Westminsterskoj opatiji u ponedjeljak 19. rujna u 11:00 sati. Prije državnog sprovoda, kraljica će četiri dana ležati u Westminster Hallu kako bi javnost mogla odati počast. Kraljičin lijes trenutno počiva u plesnoj dvorani dvorca Balmoral. Lijes Njezina Veličanstva će danas putovati cestom u Edinburgh, kako bi stigao u palaču Holyroodhouse, gdje će počivati u Prijestolnoj dvorani do sutra poslijepodne.

Zatim će se formirati procesija na prednjem dvorištu palače Holyroodhouse kako bi se lijes prenio do katedrale St Gilesa u Edinburghu. Kralj i članovi kraljevske obitelji sudjelovat će u procesiji i prisustvovati službi u katedrali St Gilesa kako bi primili lijes. Lijes njezinog veličanstva potom će počivati ​​u katedrali sv. Gilesa, pod stražom bdijenja iz Kraljevske čete strijelaca, kako bi se omogućilo narodu Škotske da oda počast.

U utorak, 13. rujna poslijepodne, Kraljičin lijes doputovat će iz Škotske zrakoplovom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva iz zračne luke Edinburgh, stižući u RAF Northolt kasnije te večeri. Kovčeg će na putovanju pratiti Kraljevska princeza. Kraljičin lijes će potom cestom biti prebačen do Buckinghamske palače, gdje će počivati ​​u pramčanoj sobi.

U srijedu, 14. rujna poslijepodne, lijes će se nositi u procesiji na topovskoj kočiji Kraljevske konjske artiljerije kraljevih trupa od Buckinghamske palače do Westminsterske palače, gdje će kraljica ležati u Westminster Hallu do jutra državnog pogreba. Povorka će putovati kroz Kraljičine vrtove, Trgovački centar, Horse Guards i Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square i New Palace Yard. Nakon što lijes stigne u Westminster Hall, nadbiskup od Canterburyja održat će kratku službu uz pomoć velečasnog dr. Davida Hoylea, dekana Westminstera, a kojoj će nazočiti kralj i članovi kraljevske obitelji, nakon čega će Liing-in-State početi će.Tijekom Liing-in-State, članovi javnosti će imati priliku posjetiti Westminster Hall kako bi odali počast kraljici.

Ujutro u ponedjeljak, 19. rujna, ispraćaj će završiti i lijes će biti odnesen u procesiji od Westminsterske palače do Westminsterske opatije, gdje će se održati državna pogrebna služba. Nakon državnog sprovoda, lijes će putovati u procesiji od Westminsterske opatije do Wellington Archaema. Od Wellington Archa, kovčeg će putovati do Windsora, a kada stigne, državna mrtvačka kola će putovati u procesiji do kapele Sv. Jurja, dvorca Windsor preko Duge šetnje. Potom će se održati službena služba u kapelici Svetog Jurja.”