POVRATAK NAJDRAŽEM DRESU: Roko Leni Ukić ponovo u reprezentaciji

Nakon što je izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske Veljko Mršić (48) objavio popis šesnaestorice kandidata uoči prve dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2021. protiv Švedske i Nizozemske, najviše je medijske pozornosti privukao izbornikov poziv dugogodišnjem kapetanu Roku Leniju Ukiću (35), koji je za reprezentaciju odigrao rekordnih 207 utakmica i nastupio na deset velikih natjecanja.

Izvor: Media servis

Organizator igre francuskog drugoligaša Antibesa, dobio je poziv u reprezentaciju Hrvatske nakon dvije i pol godine, i teško se danas ne sjetiti njegovih kritika upućenih Hrvatskom košarkaškom savezu nakon što je reprezentacija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo, i polemika sa predsjednikom Stručnog savjeta HKS-a Dinom Rađom (52), koji mu je zamjerio “upiranje prstom” i imenovanje odgovornih za spomenuti neuspjeh, te poručio da “netko tko u deset godina nije donio nijednu medalju” nema na to pravo.

Ukiću su tada posebno teško pale Rađine riječi da se “nije dovoljno žrtvovao za reprezentaciju”, i sve je upućivalo na to da je priča o Roku i reprezentaciji Hrvatske definitivno završena. Sve dok nije otvoreno novo poglavlje Mršićevim pozivom.

Bivši je kapetan u razgovoru za Sportske novosti priznao da mu je “reprezentativna karijera zaključena prilično ružno” i da je “dosta toga ostalo nedorečeno”, pa ponovni poziv u reprezentaciju vidi kao “priliku da to ispravi”. Najprije kroz skorašnje kvalifikacije za Eurobasket 2021. (prva utakmica protiv Švedske igra se u Zagrebu 21. veljače 2020.), a onda i splitski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre (23. do 28. lipnja 2020.) na kojem će Hrvatska nastupiti u najjačem sastavu.

Izbornik Mršić naglasio je da povratak Roka Ukića u reprezentaciju “daje jednu sigurnost”, i vjeruje da će se iskusni razigravač odlično uklopiti u pozitivno ozračje u nacionalnom timu stvoreno ovoga ljeta u Las Vegasu i Kini na turniru Borislava Stankovića. To što su taštine aktivnih igrača i taštine bivših igrača, a sada čelnika Saveza, stavljene po strani u ime prioriteta svih prioriteta – uspjeha reprezentacije, svakako je dobar znak.

Hrvatska je košarka u dubokoj i dugogodišnjoj krizi iz koje može “isplivati” isključivo zajedničkim zaveslajima svih koji joj mogu pomoći na bilo koji način. A Roko Ukić koji je u najdražem dresu debitirao prije 18 godina (Roko Prkačin, njegov imenjak i suigrač u reprezentaciji – još se nije ni rodio!) i koji je po vlastitom priznanju u reprezentaciji “ostavio kosti”, sigurno spada među njih.

Komentiraj