POVRAT AMBALAŽE: Koliko će se u eurima dobivati po boci nakon 1. siječnja 2023?

Mnogi koji skupljaju i vraćaju boce kao povratnu ambalažu pitaju se koliko će dobivati nakon što se 1. siječnja prijeđe na euro.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kaže: “Iznos naknade za povratnu ambalažu odredit će se sukladno svim propisima koji uređuju uvođenje eura u Republici Hrvatskoj”, odgovorili su za N1 i dodali:

“Povratna naknada nije iznimka u odnosu na ostale izračune u procesu zamjene hrvatske kune eurom.”

S obzirom na to da fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 kn, to bi značilo da će te za bocu za koju sada dobijete 0,50 kuna od siječnja sljedeće godine dobiti 0,07 eura, odnosno, umjesto 50 lipa dobivat će se sedam centi.

Što se tiče dvojnog iskazivanja, ono se neće primjenjivati na povratnu ambalažu. Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

U “Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom” navodi se da poslovni subjekt nije dužan dvojno iskazivati cijenu i drugi novčani iskaz vrijednosti u slučaju “povratne naknade na ambalaži, aparatima za povrat ambalaže te za povratne naknade ambalaže koje su vidljive na automatiziranom uređaju za preuzimanje otpadne ambalaže”.

Ipak, iako su automati i samoposlužni uređaji izuzeti od obveze dvojnog iskazivanja, u slučajevima kada se na istima može dobiti račun, on mora biti dvojno iskazan.

Treba još reći da će seambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade koja je bila u prodaji i prije dana uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kuni koristiti i nakon dana uvođenja eura do potrošnje zaliha, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.