POVLAČI SE IZ LJEKARNI: Popularni sirup za ublažavanje kašlja ima krive upute

Agencija za lijekove HALMED priopćila je da se iz prodaje povlači sirup Bronchostop Trio oralna otopina serije 2F0785.

“Povlačenje se provodi zbog pogrešno navedenih uputa za doziranje u odraslih osoba i adolescenta starijih od 12 godina na vanjskom pakiranju lijeka (kutiji)”, navodi se u priopćenju.

Na lijeku su sada navedene ove upute za doziranje: “Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 5 ml do 4 puta na dan”, dok ispravan navod i ispravno doziranje treba glasiti: “Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 15 ml do 4 puta na dan”.

Pogrešna uputa bit će zamijenjena ispravnom na vanjskom pakiraju nakon čega će serija lijeka biti vraćena u promet.

Riječ je o lijeku koji se izdaje bez recepta, a u prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek ovog sastava, ali za terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, objasnili su iz HALMED-a.

U slučaju nejasnoća, oni koji sumnjaju da su na pogrešni način koristili ovaj lijek “trebaju se obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, izvijestili su iz Hrvatske agencije za lijekove.

Bronchostop Trio je tradicionalni biljni lijek koji se primjenjuje za ublažavanje suhog kašlja kao i kašlja tijekom noći, nadražaja ždrijela i poticanja znojenja tijekom vrućice, kao i ranih simptoma obične prehlade.