POVJESNIČAR KLASIĆ: Skandalozno je da se birače kukavički privlači s “U” na plakatu

Uoči Kolone sjećanja u Vukovaru, na N1 televiziji je gostovao povjesničar Hrvoje Klasić i komentirao veliko “U” i HOS na službenom plakatu grada Vukovara.

“Već 30 godina to govorim. Skandalozno je da imate birače koje ćete privući tako što čete kukakvički staviti slovo ‘U’ i onda se izvlačiti da je to takav dizajn ili ne znam što, govoriti da je ZDS vikao ban Jelačić i takve gluposti. Penava je odličan političar jer je upravo to shvatio. Ne shvaćam predsjednika i sve koji kažu da se nemamo za što ispričavati, da nismo mi protjerivali Židove – pa jesmo! Ali nije to problem, problem je što danas postoji oni koji misle da se tada nije dogodili ništa loše. I Penava zna da postoje. Neće on privući birače svojim ekonomskim programom, kulturnom politikom, cestogradnjom… Svi mi znamo zašto je to napravljeno”, rekao je Klasić za N1.

Naglašava da mi kao društvo moramo doći do toga da znamo da su takvi stvari, veličanje ustaštva, nedopustive. Treba atmosfera u društvu da nikome ne padne na pamet pisati “U” ili vikati ZDS.

Hoće li i u Hrvatskoj doći do porasta antisemitizma.

“Podržavati ustašku ideju je podržavati antisemitizam, rasne zakona, odvođenje hrvatska židova u Jasenovac i u Auschwitz… Neka razmisle ovi koji izvikuju ZDS i stavljaju ‘U’ na plakat kakvu poruku šalju našim sugrađanima koji su Židovi, kojih kojih je malo zahvaljujući našim precima ’41-’45., kada vide da netko danas podupire ustaški pokret. Ja mislim da atmosferu trebamo stvarati u društvu nikakve komisije, državni praznici… Da postoje stvari koje su nedopustiv, ne može Penava stilizirati slučajno plakat, Ti ljudi nikad neće nestati, moramo učiniti da budu ridikuli, marginalci bez utjecaja, a kamoli da postaju gradonačelnici nekih gradova”, rekao je Klasić.