POVJERENSTVO ODLUČILO: Tomislav Karamarko je bio u sukobu interesa!

Podijelite članak
Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva
Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na kojem se raspravljalo o umiješanosti Tomislava Karamarka u aferi Konzultantica je zaključilo da je Tomislav Karamarko u sukobu interesa.

Povjerenstvo čine Dalija Orešković, Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić te Boris Spudić koji se izuzeo iz ovog postupka jer je bio Karamarkov savjetnik.

Čitalo se očitovanje Tomislava Karamarka u kojem je povjerenstvu negirao sukob interesa. Karamarko je svoje očitovanje dostavio 30. svibnja. U njemu tvrdi da je tvrtka njegove supruge marketinške naravi, a da je riječ o ugovoru koji je bio aktivan prije nego je postao potpredsjednik Vlade.

“HDZ nikada nije održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o arbitraži. Nikad nije postavljen službeni stav stranke. Iz istih razloga nikad se nije raspravljalo o odnosu Peritusa i Drimije”, obrazložio je Karamarko među ostalim. “Želim naglasiti da nikada nisam zastupao jednostrani izlazak Hrvatske iz arbitražnog spora, već sam tražio najbolje rješenje”, piše Karamarko Povjerenstvu u obrazloženju.

Povjerenstvo je otkrilo da je 1. lipnja zatražilo od Karamarka da obrazloži gdje i kada se zalagao za odustajanje od arbitraže, a o čemu je on pisao na svom Facebooku.

U novom obrazloženju Karamarko navodi kako se radi u njegovom mišljenju te da to nije mišljenje HDZ-a ili Vlade. “Pod zalaganjem za odustajanje arbitraže podrazumijevam pronalaženje zajedničkog rješenja s pozitivnim ishodom za RH, a ne za jednostrano povlačenje kako mediji prezentiraju”, piše. Dodaje i kako “od trenutka kad je formirana Vlada do danas nisam imao nijedan sastanak s Petrovićem u prostorima Vlade RH. .. Kao javna osoba često sam na mjestima gdje ima mnogo ljudi, pa je moguće da je na tim sastancima bio Petrović”, obrazlaže Karamarko.

“Vlada je imala na dnevnom redu pitanja o Ini”, stoji u obrazloženju Povjerenstva koje je poslao premijer Orešković, koji i dodaje da mu Karamarko nije rekao prirodu odnosa tvrtke njegove supruge i tvrtke Josipa Petrovića. Petrović, obrazložili su naknadno iz Vlade, nije sudjelovao na sastancima u prostorijama Vlade.

Iz Drimie su obrazložili kako s Peritusom ima obvezu tajnosti podataka te zbog toga ne može detaljnije obrazložiti odnos osim onih podataka za koje su dobili dozvolu Peritusa. “Zbog toga molim da se ti podaci izuzmu od javnog objavljivanja i pokazivanja ikome osim članovima Povjerenstva”, zatražila je Drimia od Povjerenstva.

Ana Karamarko obrazložila je Povjerenstvu kako nije izravno poslovalo niti sa Inom niti MOL-om.

Do raskida ugovora između Drimie i Peritusa došlo je zbog smanjenja potrebe za uslugama tvrtke Ane Karamarko, obrazložili su iz Peritusa. Tvrtka Josipa Petrovića također demantira sukob interesa.

Božo Petrov je u iskazu rekao da su mu prenijeli da je Karamarko predlagao da se pokuša izbjeći arbitraža jer bi mogla završiti loše za Hrvatsku. Takav je stav, kaže Petrov, Karamarko jednom iznio u privatnom razgovoru. “Nisam njegove stavove doživljavao kao ultimatum, već kao želju da se problem riješi”, rekao je Petrov. Slično je Povjerenstvu rekao i Ivica Relković koji je na sastanku Mosta i Domoljubne koalicije također sudjelovao. Na tom sastanku, osim o odustajanju od arbitraže, Karamarko je tražio i da HDZ imenuje čelnog čovjeka PNUSKOK-a. Na tom sastanku nije ništa dogovoreno. Milijan Brkić svjedočio je da nije bilo nikakvog uvjetovanja o arbitražnom sporazumu od strane Tomislava Karamarka.To je ponovila i Josipa Rimac, još jedna sudionica sastanka.

“Nesporno je iz svjedočenja svih sudionika tog sastanka da se o toj temi raspravljalo”, zaključuju iz Povjerenstva dodavši da je Karamarko ranije rekao da je prijatelj s Petrovićem, ali tada nije objasnio poslovne odnose Peritusa i tvrtke njegove supruge.

Bitna činjenica u donošenju odluke je i ta što je, nakon što je dužnosnik rekao da neće sudjelovati u radu Vlade vezanim za Inu, i dalje javno iznosio svoje stavove. Trebao se suzdržati, propustio je postupati vjerodostojno, rekli su iz Povjerenstva.

Dužnosnik se nalazi u situaciji mogućeg sukoba interesa koji još nije sam po sebi realiziran. U ovoj situaciji trebalo bi donijeti odluku da se dužnosnika i ubuduće makne iz odluka o Ini, rekao je član Povjerenstva.

“Karamarko se nalazi u situaciji da može doći do sukoba interesa pa bi ga se trebalo izuzimati u bilo kakve odluke vezane za Inu”, predlaže odluku član Povjerenstva.

 

 

Komentiraj