POVJERENSTVO ODLUČILO: Pokreće se postupak protiv Karamarka – jednoglasna odluka

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva
Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na kojem se raspravljalo o umiješanosti Tomislava Karamarka u aferi Konzultantica je jednoglasno zaključilo – pokreće se postupak protiv Karamarka.

Sukob interesa postoji kada su privatni interesi javnih dužnosnika u sukobu s javnim interesima. Dužnosnik ne smije javnu dužnost koristiti za osobni probitak, niti ulaziti u odnose koji bi mogli utjecati na njegovo obnašanje dužnosti u javnom interesu.Interesi povezanih osoba također ne smiju biti ispred javnog interesa obavljanja dužnosti određenog dužnosnika.

Povezane su osobe, dakle, članovi obitelji, bračni i izvanbračni drugovi, braća, sestre…, kao i druge osobe koje se pod drugim okolnostima mogu smatrati interesno povezanim osobama s dužnosnikom.

Podsjetimo, Ana Karamarko posjeduje 80 posto trgovačkog društva Drimia, a nalazi se u poslovnom odnosu s MOL-om, kao i Peritusom. Istaknuta je izjava Karamarka, u kojoj je 18.4.2016. novinarima rekao da je njegov odnos s Josipom Petrovićem prijateljski, i da je uvijek znao “razdvajati privatne i javne interese”. Druga izjava koja je istaknuta jest kada je Karamarko rekao da “neće sudjelovati u odlukama vezanima za Inu, sve dok Povjerenstvo za sukob interesa ne donese odluku.”

Član povjerenstva napomenuo je da im je bitna samo činjenica postojanja i trajanja arbitraže, iz čega proizlazi nacionalni interes Hrvatske.

“Bit će potrebno utvrditi je li dužnosnik propustio javno deklarirati okolnosti tog poslovnog odnosa i je li došlo do prekršaja dužnosti. Povjerenstvo će tražiti podatke od nadležnih tijela RH. Već 12. svibnja od Vlade smo zatražili neke podatke oko arbitražnog postupka oko INA-e i neke druge podatke vezane za INA-u”, rekli su u Povjerenstvu.

“10.2. 2011. Petrović prestaje biti član uprave INA-e, a četiri mjeseca ranije osniva Peritus. U četiri godine temeljni kapital se povećao s 20.000 kuna na dva i pol milijuna kuna, mislim da to nije nebitno”, rekla je Branka Lukačević Gregić, članica Povjerenstva. Ona je rekla da je to bitno jer treba vidjeti kako se razvijala tvrtka Josipa Petrovića.

“Pozvat ćemo i Josipa Petrovića da se očituje”, rekao je član Povjerenstva dodavši kako će tražiti od Petrovića podatke kako bi ustanovili prirodu njegova odnosa s Molom i tvrtkom Drimius Ane Karamarko.