POVJERENSTVO: Bez pokretanja postupka protiv predsjednice

Podijelite članak

kolinda grabar kitarović, himna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupke protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekavši da je odluka jednoglasno donesena.

Odlučivalo se o dva slučaja: odluci predsjednice o pomilovanju Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke, koji je osuđen za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju s namjerom pribavljanja imovinske koristi Nikoli Hanželu, a čija je tvrtka donirala predsjedničinu kampanju ali i o proslavi njezinog rođendana u organizaciji Zdravka Mamića.

“Uvažavajući kako je davanje pomilovanja posebna, Ustavom zajamčena i načelno neograničena diskrecijska prerogativa predsjednika RH te da se sukladno stajalištima Ustavnog suda sadržanim u rješenju od 23. ožujka 2011. godine, javnom objavom odluka o pomilovanjima u dostatnoj omogućava javnosti da izgradi svoje stavove o radu predsjednika Republike u ovom ustavno-pravnom području, predlažem da se postupak protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović ne pokrene”, rekla je Orešković.

Vezano uz drugi slučaj proslave predsjedničinog rođendana u organizaciji Zdravka Mamića, Orešković je naglasila da se postupak neće pokrenuti s obzirom da zbog nedostavljanja podataka od drugih nadležnih državnih tijela Povjerenstvo nije moglo provjeriti vjerodostojnost i osnovanost podnesene prijave.

Naime, MUP nije dostavio tražene podatke Povjerenstvu jer je, kako je objasnio bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, riječ o klasificiranim podacima i štićenoj osobi prve kategorije. Povjerenstvo nije ni inzistiralo na tom dokumentu, nakon našeg odgovora, rekao je Orepić te odgovorio što bi se dogodilo da su inzistirali:

“Onda ide procedura skidanja klasifikacije dokumenta i onda bi se formalno-pravno zadovoljili uvjeti za izdavanje tog dokumenta”, rekao je Orepić, a prenosi Media servis.

Komentiraj