VIDEO: POVIJESNI ZAGRLJAJ – “Mi smo braća” – rekao je Papa Franjo patrijarhu Kirilu

Papa Franjo, patrijarh Kiril

Papa Franjo i ruski patrijarh sastali su se u zračnoj luci ‘Josea Martija’ u Havani na povijesnom sastanku. Naime, poglavari Katoličke Crkve i ruski patrijarsi nisu se sastali od Crkvenog raskola 1054.

Valja reći kako povod za sastanak nije bio približavanje dviju Crkava nego potreba da dva kršćanska čelnika zajedno odgovore na progon kršćana na Bliskom istoku.

Sastanak je dugo pripreman, u tajnosti jer su se neki dužnosnici Ruske Pravoslavne Crkve protivili bilo kakvom približavanju Rimu i bilo kakvoj ideji o jedinstvu.

Na samom početku, kako javljaju agencije oni su se srdačno pozdravili i poljubili. Papa Franjo je odmah rekao: “Mi smo braća”.

“Sastajemo se u pravo vrijeme i na pravom mjestu”, rekao je patrijarh Kiril, kako prenose ruski mediji. “Želim naglasim da se sve dogodilo po Božjoj volji”, rekao je i dodao da nema prepreka za novi susreta dvije strane.

Agencije javljaju kako su Papa Franjo i patrijarh Kiril razmijenili i poklone koji imaju duboko simboličko značenje. Papa je patrijarhu Kirilu donio relikvijar u kojem su mošti Svetog Ćirila Aleksandrijskog koji je živio u 5. stoljeću i kojeg poštuju i katolička i pravoslavna crkva.

Patrijarh Kiril je papi Franji poklonio malu repliku ikone Bogorodice Kazanske. Kazanska ikona Majke Božije smatra se jednom od čudotvornih pravoslavnih ikona i veoma je poštovana u Rusiji. Smatra se zaštitnicom ne samo Rusije već čovječanstva, mira i pravde.

Po završetku sastanka Papa Franjo i patrijarh Kiril će objaviti zajedničku izjavu u nazočnosti kubanskog predsjednika Raula Castra.

Nakon što su Franjo i Kiril potpisali izjavu obratili su se javnosti. Kiril je pozdravio sve prisutne i zatim rekao kako je razgovor s Franjom bio bratski i trajao je dva sata, te da je bio pozitivan za budućnost cijelog svijeta. Bilo je moguće da se razumijemo, da poslušamo jedan drugoga i da dvije crkve dalje rade zajedno kako više ne bi bilo ratova, kako bi svugdje ljudski život bio zaštićen, kao i obitelj.

Franjo je kratkorekao kako su razgovarali kao braća, kako se jedinstvo postiže hodeći, te kako su obojica kršteni i biskupi.  “Razgovarali smo o našim Crkvama i utvrdili da se jedinstvo postiže zajedničkim hodom” rekao je Franjo i naglasio kako je razgovor bio jasni i bez “okolišanja”, te je povjerio kako je “osjetio utjehu Duha za taj dijalog”.

Franjo je zahvalio Kubi, kubanskom narodu i kubanskom predsjedniku Raulu Castru na svemu što su učinili za taj susret. Ako se tako nastavi “Kuba će biti glavni grad kršćanskog ujedinjenja”, kazao je Franjo.

U izjavi se ističe saznanje da su svjesni brojnih teškoća, ali priželjkuju da njihov susret pridonese jedinstvu crkve. Traže od međunarodne zajednice hitnu intervenciju za spriečavanje daljnjeg progona kršćana sa Bliskog istoka. U mnogim državama na Bliskom istoku i u Africi kršćani su žrtve proganjanja i mnoga njihova naselja i obitelji stradavaju. Pozivaju na prekid sukoba u Ukrajini, a strane u sukobu na društvenu solidarnost i djelovanje za dolazak do mira.

“Pozivamo naše Crkve u Ukrajini da rade kako bi se došlo do društvenog sklada i da spriječe daljnji razvitak sukoba“, stoji, uz ostalo, u izjavi.

Nakon sastanka s patrijarhom Kirilom, Papa Franjo odlazi u šestodnevni posjet Meksiku. (p. m.)

Komentiraj