POVIJESNI SUMMIT U MADRIDU: Švedskoj i Finskoj otvoren put u NATO

NATO summit u Madridu doista je povijesni. Turska je povukla blokadu stoga je Finskoj i Švedskoj otvoren put za ulazak u vojno-politički blok.

Izvor: Media servis

Uz to lideri NATO-a dogovorit će paket pomoći Ukrajini, ali i usuglasiti novi strateški koncept koji će Rusiju naznačiti kao izravnu prijetnju, a spomenut će i Kinu koja, prema riječima glavnog tajnika, predstavlja izazov za vrijednosti koje zastupa NATO.

Na iznenađenje mnogih, Turska je postigla dogovor s Finskom i Švedskom i tri zemlje su potpisale sporazum o sigurnosti, kojim je Turska dobila što je tražila – ukidanje embarga na tursko oružje i suradnju s nordijskim zemljama u borbi protiv Radničke stranke Kurdistana, koju Recep Tayyip Erdoğan i Ankara smatraju terorističkom skupinom.

Kao što je najavljivao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, ovo je povijesni summit. ‘‘Tim pokazujemo da su vrata NATO-a otvorena i da ruski predsjednik Putin nije uspio u zatvaranju vrata. Dobio je upravo suprotno od onoga što želi. Htio je manje NATO-a, a dobiva više ulaskom Finske i Švedske u Savez‘‘.

‘‘Drago mi je što završavam ovu fazu na putu Finske prema NATO-u. Sada se veselim plodnom razgovoru o ulozi Finske u NATO-u s našim budućim saveznicima‘‘, poručio je sinoć finski predsjednik Sauli Niinistö.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je veći prisutnost amerčke vojske po europskim zemljama, dok Rusija nastavlja s agresijom na Ukrajinu.

“Zajedno sa saveznicima osigurat ćemo da je NATO spreman suočiti sa svim prijetnjama iz svih smjerova, s tla, s mora i iz zraka. Dokazujemo da je NATO potrebniji nego ikada i da je važniji nego ikada‘‘, rekao je Biden.

Lideri NATO-a dogovorit će paket pomoći Ukrajini, a usuglasit će i novi strateški koncept koji će Rusiju naznačiti kao izravnu prijetnju, a dok će ovaj put spomenuti i Kinu koja, kaže Stoltenberg, predstavlja izazov za vrijednosti koje zastupa NATO.

Video vezom svoju poruku ponovo šalje i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je jučer od Vijeća sigurnosti UN-a zatražio izbacivanje Moskve i Rusiju nazvao terorističkom državom.

‘‘Pozvao sam UN da iskoristi postojeće mehanizme iz Povelje kako bi zaustavili rusku manipulaciju strukturama organizacije kako bi se uspostavio specijalni sud za istragu djelovanja ruskih okupatora na ukrajinskoj zemlji‘‘.

Ruska strana mu je odgovorila da je Vijeće iskoristio za nastavak daljinske PR kampanje kako bi od Zapada dobio više oružja.