POVIJESNA ODLUKA: Četvrt je stoljeća hrvatske neovisnosti

zastava, hrvatska

Danas slavimo 25 godina neovisnosti. Prije četvrt stoljeća Sabor je donio povijesnu odluku o prekidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

Piše: Media servis

Dan ranije raketirani su Banski dvori pa je Sabor zasjedao u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Istekom, s međunarodnom zajednicom dogovorenog tromjesečnog moratorija na referendumsku volju hrvatskog naroda za neovisnošću, stvoreni su uvjeti za povijesnu odluku hrvatskoga Sabora.

Samo dan ranije raketirani su Banski dvori, soba u kojoj su se samo desetak minuta ranije nalazili predsjednik Franjo Tuđman, savezni premijer Ante Marković i predsjednik tadašnje države Stipe Mesić.

“Mi smo mislili da gori zgrada, međutim to je bila samo prašina, nije bio dim. Držali smo se svi za ruke, zajedno sa službenicima iz Banskih dvora i policijom, čekali su nas auti, otišli smo u jedno sklonište pokraj restorana Dubravkin put”, prepričao je Mesić.

Predsjednik Tuđman napad je ocijenio zločinom protiv kulture i napadom na simbol hrvatske vlasti.

“Ali su time barbari postigli suprotno, postigli su još veće jedinstvo hrvatskoga naroda”.

Čekanja više nije moglo biti. Sutradan je donesena povijesna odluka, donesena jednoglasno. Pročitao ju je tadašnji potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks.

“Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državnopravne veze na temelju kojih je, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ”, pročitao je Šeks.

Hrvatska je postala neovisna država. “Skinuli smo teški mlinski kamen koji nas je 70 i više godina vukao u ponor. Zadaća je Vlade, Sabora, svih državljana da oživotvore ovu odluku i obrane hrvatsku samostalnost, suverenost i neovisnost”, kazao je Šeks.

U jeku agresije na Hrvatsku, pod prijetnjom novih napada, zastupnici su se natiskali u podrum INA-ine zgrade. Predsjednik Sabora Žarko Domljan.

“Još od vremena turskih zuluma hrvatski Sabor nije bio prisiljen da traži neko tajno i skrovito mjesto i sama ta činjenica dovoljno govori o tome kuda ovi novovjeki zulumčari povijesno i civilizacijski pripadaju”, poručio je predsjednik Sabora.

Odlučeno je da se 8. listopada obilježava kao državni praznik od 2001. godine.

U povodu četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti Hrvatska narodna banka izdala je prigodnu kovanicu od 25 kuna.