POVEĆANE NAKNADE ZA STARIJE: U fokusu umirovljenici – moguća i 13. mirovina!

Rast mirovina temeljem usklađivanja tema je kojom se, osim umirovljenika bavi i Vlada, a na sjednici je usvojena odluka o povećanju nacionalne naknade za starije osobe.

Izvor: Media servis

Najavljen je i novi paket mjera pomoći kojemu će, tvrde vladajući, opet fokus biti umirovljenici i oni s najnižim primanjima, a istovremeno su usvojili i odluku o dodacima na plaću za 29 tisuća državnih službenika i namještenika.

O rastu mirovina temeljem usklađivanja za 8,42 posto, nema tko nije iznio svoj stav od umirovljenika, ekonomista, oporbe… pa je na red došao i premijer Andrej Plenković.

‘‘Riječ je o najvećoj stopu usklađivanja mirovina od 1.siječnja 1999. godine i to će utjecati na prosječno povećanje mirovina za oko 38 eura. Prosječna neto mirovina dakle bez međunarodnih mirovina bi nakon ovog usklađivanja bila 508 eura‘‘.

No iz HSU-a nisu zadovoljni. Tvrde da će bogati dobiti još i više, a oni najugroženiji tek 30-ak eura. Traže linearnu isplatu za kvartalno usklađivanje za sve umirovljenike bez obzira na to koliki im je iznos mirovine. Resorni ministar Marin Piletić na to kaže:

“Ja bih samo podsjetio da je ova Vlada, upravo želeći osnažiti one koji imaju najniže mirovine, pet puta donijela odluku o isplati jednokratne novčane naknade za naše umirovljenike s nižim primanjima‘‘‘.

Najavio je jesenski paket mjera pomoći u kojem će, kaže, sasvim sigurno umirovljenici biti jedni od najzastupljenijih, kao i sjednicu Nacinalnog vijeća za starije umirovljenike koja će se odžrati 4. rujna i na kojoj će biti rasprave i o kolikvijalno zvanoj 13. mirovini.

“To je jedan od prijeloga kojeg sasvim sigurno moramo temeljito izanalizirati. Postoji nekoliko modela koje izučavamo, europskih i onih bližih slovenskih. Ako se tako što dogovorimo s predstavnicima umirovljenika i to sigurno neće biti u ovoj godini‘‘.

Kada je u pitanju nacionalna naknada za starije osobe, već je odlučeno da se mijenja.

‘‘Izmjenama podižemo iznos nacionalne naknade na 150 eura i pojednostavljujemo uvjete za ostvarivanje prava.‘‘‘‘Uvjet sa sadašnjih 20 godina neprekidnog boravišta na području RH od dana podnošenja zahtjeva smanjujemo na 10 godina. Povećamo prihodovni cenzus na dvostruki iznos nacionalne naknade.‘‘No sva povećanja mjesecima jede inflacija.‘‘Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s troškovima ili rastom cijena inputa. Napori za smanjenje inflacije zahtjevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera‘‘.

Neke umirovljeničke skupine su najavile i mogući bojkot trgovačkih lanaca zbog neopravdanih poskupljenja.

“To je pitanje koje prdstavnici svih grupacija građana trebaju postaviti onima koji neopravdano dižu cijene. Ne Vladi jer Vlada je upravo ona koja omogućuje i umirovljenicima i svim našim građanima da imaju jeftinu struju, da imaju jeftinije gorivo. Sve ono što smo mogli učiniti, mi smo učinili‘‘.

Dodajmo za kraj i da je Vlada usvojila Odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima koji će se početi primjenjivati na plaće u kolovozu, a bit će isplaćene u rujnu. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica:

‘‘Isplaćivat će se se dodatak od pet do 10 posto. Pravo na dodatak ostvarili bi policijski službenici, službenici pravosudne policije, službenici carinske i porezne uprave te državni službenici i namještenici u tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima koji ne ostvaruju dodatke za poslove utvrđene posebnim propisima ili sporazumom‘‘.