POTROŠAČKA GROZNICA: Hrvati će u prosincu istresti 12,5 milijardi kuna!

pokloni

Počela je blagdanska potrošačka groznica. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore građani će u prosincu potrošiti 12,5 milijardi kuna, pola milijarde više nego lani.

Izvješće: Media servis

Gradovi su okićeni, a izlozi dućana mame građane na kupnju. Pokloni za najbliže već se traže.

“Knjige već sam počela u Školskoj knjizi, za djecu malu igračke, veću knjige, ostali familija, parfeme.”

“Uglavnom sitnice, prijatelje koji kaj koriste, kome kaj treba. Gledam cijenu ono kaj mi se dopadne.”

“Pa malo slatkiša, uglavnom slatkiša, pa onda u kuverticu metnem i po koju kunicu. Pa nek si sami potroše za što im najviše treba.”

Među proizvodima koje Hrvati najviše kupuju za blagdane su dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, bezalkoholna i alkoholna pića, a sve više se kupuje i elektronika, posebno mobiteli, videoigrice i računala.

“Rast procjene za 2017. temelji se na rastu prometa u trgovini, koji zapravo raste već 37 mjeseci zaredom. Što je nezabilježeno otkad uopće statistika prati te podatke. Tu je i rekordna turistička sezona kao i povećanje neto plaća nakon porezne reforme. Bilježimo i optimizam potrošača koji raste. I sukladno svemu tome naša procjena je da će se ove godine u prosincu trošiti 12 i pol milijardi kuna”, ističe Tomislava Ravlić iz HGK.

Potrošnja građana ovisit će naravno o “debljini” novčanika.

“Za poklone kaj možda, možda kakvih 500 kuna, ne više. Hrana ko i svaki dan, nemrete više pojesti.”

“Za poklone 5 tisuća, a ovo koliko sad, hrana, hrana, koliko je, ne znam.”

“Pa oko tisuće petsto kuna. Što za hranu, što za poklone, pretežno unucima.”

“Pa negdje oko tisuću i po kuna najmanje. Ako ne bude i više. A budemo vidjeli, Jesus Marija, prilagodit ćemo se situaciji.”

“Petsto kuna, tako to je za mene, umirovljenicu, prilično dobro.”

Hrana je ove godine poskupjela za oko 5 posto, pa bi i blagdanski stol ove godine mogao biti nešto skuplji. Čelnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

“Mi čekamo uvijek za prognozu blagdanske potrošnje. Čekamo onaj zadnji predblagdanski tjedan, jer neovisno o ovim sadašnjim cijenama, koje su na pojedine artikle nešto veće nego li što su bile lani, može se vrlo lako dogoditi da i trgovci odluče na nekakve akcijske cijene i da se zapravo to na blagdanskoj trpezi ne osjeti previše. Pa ćemo zbog toga, te prognoze pričekati doista zadnji onaj predblagdanski tjedan”, rekao je Sever.

Kada polako kreću i božićni popusti i s njima i vrhunac blagdanske šoping groznice.

Komentiraj